3 Ocak 2013 Perşembe

Ece Vahapoğlu ile Sohbet


Ece Vahapoğlu; başarılı bir yazar, sunucu, iş kadını ve muhteşem güzellikte bir kadın! Bir de sizden dinlemek isterim Ece Vahapoğlu kimdir?

 “Kendimi anlatmayı sevmem” diyenlere bakmayın; herkes kendisinin doğru anlaşılmasını ister. Kısaca ben enerjik, sevecen, hümanist, hayata çok olumlu bakan, çalışkan, öğrenmeye meraklı, paylaşmayı seven, idealist, hayalleri olan, hızlı düşünen, hızlı hareket eden, aynı anda bir kaç işi yapabilen, sportif genç bir kadınım.



Nasıl bir aileniz var? Ece Vahapoğlu babasının kızı mı?

Boşnak bir anne ve Adana’lı bir babanın iki kızından büyük olanıyım. İstanbul’da doğdum büyüdüm. Babam otoriter ve sert bir adamdı ancak yaşı ilerledikçe yumuşadı. Şimdi çok iyi sohbet ediyoruz. Okul yıllarımda babamın hiçbir şeye izin vermemesinden dolayı az çekmedim. O yüzden belki de bilinçaltımda başarılarımla hep kendimi önce aileme ispatlamaya çalıştım.


Ötekileştirilmiş insanların hayatını anlattığınız romanınızı bir günde soluksuz okudum. Aslında ötekilerinde diğerlerinden bir farkı olmadığını en cesur şekilde anlatmışsınız. Bu yüzden size teşekkür ederim.

Günümüz Türkiye’sinde belki de bir risk aldığım bu kitapta verdiğim mesajı aldığınız için asıl ben teşekkür ederim. ‘Öteki’ kavramı benim gibi insan sevgisi yüksek olan biri için öyle uzak ki. O yüzden kalbimden geldiği gibi objektif bir şekilde farklı sanılan hayatları en ince detaylarına kadar yazdım.

Kişisel gelişim kitaplarımı okuyucular genelde üç günde bitirirler. Bu kitabımın ise, ortalama okuma süresi soluksuz iki gün. Yıllardır hiç kitap okumayan bir erkek okuyucu web siteme bir e-mail atmıştı, aynı sizin gibi, kitabı 5 saat 15 dakikada bitirmiş. Tabii ki çok sevindim.


Bu kitabı yazma fikri nasıl ortaya çıktı?

Bilinçaltımda varmış sanırım, farkında değilmişim. Çok ilerde roman yazarım hele ki böyle bir konuyu diye düşünürken, hiç tahmin etmediğim bir anda, TV’de futbol milli maçını izlerken aklıma düştü. Köşe yazılarımda bile politik ve hassas konulara girmemeye özen gösterirdim. Hem konu, hem tarz olarak benim için bir ilkti. Ve ortaya çıkan başarılı sonuç beni şaşırtmakla birlikte mutlu etti.











Herhangi birinden ilham aldınız mı?

Günümüz Türkiye’si içerisinde yaşarken ve hayatı kendi içimizde sorgularken aslında her şeyden ilham alıyoruz. Hayal dünyası geniş bir yazar olarak tek bir kişiden ilham aldığımı söyleyemem. Kendim kurguladım. Ancak çok araştırdım.


 "Öteki"      romanı için tesettürlü birilerinden yardım aldınız mı?

Elbette. Profesyonel işim gereği Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın eşleri ile bir araya geldiğim ortamlar olurdu. Sıcak ilişkiler içinde hissederdim ama sonuçta mesafeli ve protokollü bir iş ortamı. Direkt içinde yaşamadığım bir çember olduğu için tesettürlü hanımlarla sohbet etmek, onlarla vakit geçirmek, onları anlamak istedim. Çok da iyi oldu. Benim bile toplumun dayattığı bazı önyargılarım kırıldı. Dostluklarım hala da sürüyor.




"Öteki" romanındaki Kübra ile benzeyen ve benzemeyen yanlarınız var mı?

Muhafazakar kesimi temsil eden roman karakteri Kübra’da da, modern yaşam tarzını temsil eden karakter Esin’de de benzeyen yanlarım var. Esin’e daha çok benzemekle beraber, saf aşkı arayış ve huzur yolculuğu isteği açısından Kübra’ya benziyorum. Şartlarımız aynı olmasa da sert bir babaya karşı çıkma isteği de biraz bana benziyor.


Bu romanı yazarken tesettürlü kadınları anlamak için tesettüre girip sokaklarda dolaştığınızı, tesettürlü insanların neler hissettiğini anlamaya çalıştığınızı duymuştum. Bu serüveni bir de sizden dinlemek istiyorum. Öteki’yi yazarken ne gibi hazırlıklar yaptınız?

Fatih semtine gidip tesettür alışverişi yaptım. Aslında tek tip almam yeterli olacakken renkleri sevdiğim için çeşit çeşit eşarplar aldım. Eşarplar güzel ama açıkçası şık tesettür takım bulmakta zorlandım. Etiler’de evimde tesettür kıyafetleri giyip otomobilime bindim ve İstinye Park’a gittim. Cesaretimi toparlayıp arabanın içinden çıkmam zor oldu. Alışveriş merkezinde dolaşırken zaten elimde sürekli cep telefonumla annemle konuştum. Bir süre sonra rahatlayınca kahve aldım, kitapçıya girdim, giyim mağazasından alışveriş yaptım, iç çamaşırı baktım. Birkaç kez tezgahtarlarla göz göze geldiğimde beni tanıyacaklarından çekindim. O anlarda tedirgindim. Bir kez de bir arkadaşımla Bebek’e inip kapalı giyimimle kahvaltı yaptım. Bir akşam bir türbede zikre de katıldım.










Bu roman çok beğenildi, devamını yazacak mısınız?

Kitap İtalyanca’ya çevrildi ve başka ülkelerde de yayınlanma teklifleri geliyor. Devamını yazacaktım ama emin değilim. Özet bir devamı kafamda saklı gerçi. Zaman ne gösterir bilinmez, bakalım. Şimdilik daha rahat hareket edebileceğim konuları işlemeyi tercih ediyorum. Bu kitapta az da olsa yanlış anlaşılma riski olabilirdi.



Sizce tesettürlü kadınlarda 10 yıl öncesine göre ne gibi değişim var? Örneğin daha muhafazakar ya da daha modern mi?

Tesettürlü kadınları eskiye göre daha çok sosyal ortamlarda ve dışarıda görüyoruz. İş toplantılarında, şirketlerde, davetlerde, kermeslerde veya otomobil sürerken. Bence bu daha modern ve normal bir durum. Kıyafetler daha modern durmakla beraber inanç açısından daha mı muhafazakarlaştık bilemem; kimsenin iç dünyasını bilemeyiz.


Bu çok şık dediğiniz tesettürlü kadınlar kimler?

Türkiye’nin iyi ailelerinin bazı mensupları çok şık giyiniyor; beğendiklerim var. Orta Doğu’ya sunuculuk için sık giderim; orada çok şık giyinenlere rastlıyorum. Ayrıca Dilek Hanif dokunuşu olduğunda Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrünnisa Gül Hanımefendi’nin giyimini beğeniyorum.


Yoğun iş temposundan kendinize zaman ayırabiliyor musunuz?

Hayatımın büyük bölümünü işlerim alsa da kendime zaman ayırıyorum. Özellikle sporu ihmal etmiyorum. Bazen toplantılarımı spor saatime göre ayarladığım oluyor. Ayrıca ruhumu dinlendirmek için evimde sakin müzikle kitap okurum.


 Ece Vahapoğlu çok güzel bir kadın. Bunun sırları neler?

Anne ve babama teşekkür etmeliyim. Genetiğin üzerine tabii kendine bakmak çok önemli. Sağlıklı beslenme ve spor benim sırrım. Bir de bol su içmek. Cildime iyi bakarım. Güzellik içten gelir. Genelde mutlu olduğum için ışıldarım. Herkese bunu tavsiye ederim.


Saç renginize birçok kadın bayılıyor.. Tam olarak hangi renk?

Orijinal saç rengim koyu kahverengi. 10 sene önce aralara sarı gölgeler attırarak başladığım renk şimdi daha açık. Diplerini koyu bırakıyoruz. Dipler kahverengi, uçlar altın sarısı. Tam bir renk adı yok. Kuaförüm Hakan Köse sağ olsun; yıpratmadan bu rengi tutturuyor.


Moda hayatınızın neresinde?

Şık giyinmeyi, ortamına göre hareket etmeyi severim. Ancak sıkı sıkıya sezon modası kurbanlarından değilim. Moda olan bir şey o dönem için gerçekten göze daha hoş görünüyor; kıyafetimin içinde bulundururum. Ama en rahat ettiğim kendi tarzım.


Gardırobunuzun olmazsa olmaz parçaları neler?

Kot pantolon, beyaz tişört, kaşmir hırka, blazer ceket, dizde elbise, spor şortlar ve atletler, şallarım, topuklu ayakkabılarım…


Vazgeçilmez markalarınız var mı?

Her markanın farklı ürününü severim. J Brand jeans, Armani tişörtler, Puma atletler, Zadig & Voltaire kaşmir kazak ve hırkalar, Louboutin stilettolar, Balenciaga çantalar, Dolce& Gabbana ceketler, Dresscodex elbiseler…


En sevdiğiniz özelliğiniz?

Enerjik ve motivasyonlu olmak.


En sevmediğiniz özelliğiniz?

Sabırsız olmak.


En büyük pişmanlığınız nedir?
Hak etmeyen kişilere zamanında verdiğim saf sevgiler.



Yaşadığınız en büyük travma?

Özel birini genç yaşta kalp krizinden kaybetmek.


En büyük başarınız nedir?

İnsanları motive edebilmek. Kitaplarımla!


En büyük başarısızlığınız nedir?
Her insanın içindeki iyiliği görebilmek bence hoş bir şey ama başıma kötü tecrübeler gelmiştir.


Sizi en çok ne delirtir?
Yavaş hareket edenler.


En mutlu olduğunuz an?
Sunuculuk yapacağım sahneye çıktığım an.


En büyük çılgınlığınız nedir?
Ertesi gün sadece birkaç günlüğüne Amerika’ya gitmeye karar vermek.


Unutamadığınız röportaj hangisidir?
İş adamı Fettah Tamince. Antalya’daki Rixos Hotel’inde iletişim ajansıyla yaptığımız bir röportajdı. Çok sıcak geçmişti. Sorularımla kendisini şaşırtmış ve takdirini kazanmıştım.


Vazgeçemediğiniz markalar neler?

Chanel, Sony, Puma, Bee Goddess…


En çok neye para harcarsınız?
Eve yatırım yaparım. Bir zamanlar saat ve mücevhere para harcardım ama artık daha dikkatliyim. Her kadın gibi ayakkabı ve çanta da alırım tabii.


En beğendiğiniz modacı kim?

Özlem Süer, Sibel Bucurgat Atasoy, Tuba Benian, Dilek Hanif…


Güzelliğinizin sırrı nedir?

Sağlıklı beslenme, spor ve su.


En son izlediğiniz film?

Tango.


En son okuduğunuz kitap?

Seda Diker’in “Aslında Ayrılık da Yoktur” kitabı.


En sevdiğiniz parfüm?

Chanel Allure.


Aşk sizin için ne demektir?

Aşk muhteşem bir duygu. İnsanın içini kıpır kıpır eden, heyecan, adrenalin, mutluluk, sevgi ve coşkunun birleşmesi.


Kadın sizin için ne demektir?

Kadın doğadır, dişidir, annedir, güzelliktir, güçtür.


Hayat felsefeniz nedir?

Sevdiğin işi yap ve sevdiklerinle ol.


Batıl inançlarınız var mı?
Mistik konulara çok ilgiliyim. Şükreder ve hep dua ederim. Nazar boncuğu kullanırım. Üzerimde de mistik anlamı olan takılar taşırım.


Son olarak okuyuculara ne söylemek istersiniz?
Sporu mutlaka hayatınıza sokun. Hem iç dünyanız hem dış görüntünüz değişsin.


Çok teşekkürler...




INTERVIEW WITH ECE VAHAPOĞLU


Ece Vahapoğlu is a successful writer and business woman who has a great beauty! I want to hear from you; who is Ece Vahapoğlu?
Everyone wants to be understood correctly; do not believe in those who say “ I do not like to tell myself”. In short, I am energetic, cute, humanistic, positive, hard-working, keen on learning and sharing, idealistic, dreamy, fast thinking, fast-moving and I am a a sporty young womanwho can do a few things at the same time.

How is your family? Ece Vahapoğlu is like her father?
I am the older daughter of Bosnian mother and  Turkish father (from Adana) who was born in Istanbul. My father was authoritarian but he changed as he got older.  Now we get on well. He did not let mo do anything during school period. Maybe so I have tried to prove myself with my success for my family.

I read your novel in 1 day that mentions the life of others. You explain bravely that there is no difference with others. Thank you
Thank you very much for understanding the coded message of the my book that I had risk in Turkey. Concept of “other” is far from someone like me who love human. That is why I wrote the different lifes in detail objectively
Readers finish personal development book in 3 days. mine average reading time is 2 days non stop. A male reader who has not read for years sent an email; he finished in 5 hours 15 minutes , like you, of course it made me happy.

How did you decide to write this book?
I think I have had in my subconscious that I was not aware. I decided when I was watching a fottball match on Tv, I was not planning; Altough I was thinking to write a novel. I tried not to mention political issues form y column. İt is first for me either for subject or type. I was suprised as well as happy when I saw the successful result.

Were you inspired by someone?

We are inspired by everything in Turkey during life. I have a wide imagination so I am not inspired by 1 single person. I invented myself however I searched a lot.

Did someone help you for your novel called "Öteki/ The other” ?
Of course. I met with the wifes of our President and Prime Minister for protocol business reasons. I wanted to understand,talk to and  be with them because I do not live directly like that. it worked well. My prejudices imposed by the society have come to an end. My friendship still goes on.

Do you have the same features with Kübra of your novel called "Öteki/ The other” ?
I have similar habits with Kübra who represents conservative part and Esin who represents modern part.  Although I am more similar with Esin; I am like Kübra for looking for pure love and peace journey.  Not under the same circumstances but the same for being against a hard father.

I heard that you wear hijab and went out to understand woman in hijab for your novel. I want you to tell us this story. What did you do?
I went shopping to Fatih. Altough one type was enough; I bought a lot of colorful headscarves because I love colors. The headscarves are cool but I had difficulty finding an elegant suit. I wore hijab at home (Etiler), got on my car and went to Istinyepark. Mall. İt was hard to go out of the car. I was talking to my mummy on the phone when I was at mall. As I felt more relieved; I got a cup of coffee, went to book store and textile store to look at underwears. I was afraid to be recognized when I had the eye contact with sellers. I felt nervous. Once, I wore hijab and went to breakfast to Bebek with my friend. Also one night, I attended a pray.

This novel is liked so will you write another?
My book was translated in Italian and I got offers to publish it in other countries. I am not sure to write the rest. It is true that I was summary in my mind, we will see. I prefer to write about more flexible subjects. This book might have a risk of misunderstanding

There any differance for woman in hijab in 10 years? More modern or more conservative?
Conservative women are more social, go out such as business meetings, companies, receptions or they drive a car. In my oppinion this situation is more normal and modern. I do not know if we are more conservative for religion but the clothes are more modern than before. 

Who is your favorite woman in hijab whom you think she is elegant?
Some Turkish elegant family members wear stylish., I like some of them. I go o middle east usually and see elegant clothes. Also I like the dresses of Hayrünnisa Gül - who is wife of our President- when they are designed by Dilek Hanif.

Do you have leisure time after busy busines?
Altough most of my life is business; I can have leisure time. Specially I do sport. Sometimes I organize my meetings due to sport. Also I read books by listening slow music to relif my soul at home.

Ece Vahapoğlu is a beautiful woman. What is your secret?
Thanks to my father and mother. İt is important to improve yourself in addition to genetical factors. My secret is sport, healty nutrition and drink water. I take care of my skin very well. I shine that comes from inside of me. I recommend everyone.
Most of women like your hair . which color is it exactly?
My original hair color is dark Brown. I used some yellow 10 years ago and now it is primerose yellow. Start point is Brown and rest is golden. There is no exact name. My coiffeur Hakan Köse could manage it without hurting my hair.

What about fashion?

I like wearing elegant and behave upon situation. But I am not a victim of session fashion. Popular things look really good and I use them. But my favorite is my own style.
What are the “must” pieces in your wardrobe ?
Jean, White tshirt, cashmere cardigan, blazer, midi dress, gym shorts and T-shirts, shawls, high-heeled shoes ...
What is your “must” brands?

I love different parts of different brands. Brand jeans, Armani t-shirts, Puma shirts, Zadig & Voltaire cashmere sweaters and cardigans, of Louboutin stilettos, Balenciaga handbags, Dolce & Gabbana jackets, Dresscodex dresses ...

What is your favorite feature?

Being energetic and motivated.

What do you dislike namely your habit?
Being impatient.

What is your biggest regret?

Pure love that I lived with person who did not deserve.

What is your biggest trauma?
A special person died for heart attack.

What is your biggest success?
Motivating people with my books!

What is your biggest fiasco?

Discovering the goodness of everyone is nice but I had bad experience.

What makes you mad?

Slow-moving people


What is your happiest moment?
When I am on the stage

What is your madness?

Deciding today and going to  America next day

What is your unforgetable interview?

With Business man Fettah Tamince and communication agency in Antalya at Rixos Hotel. İt was sincere. I made him suprised and he appreciated me.

What is your favorite brands?
Chanel, Sony, Puma, Bee Goddess…

What for do you spend mostly?
Yes, I do investment. I used to spend money for watch and jewelery. Of course I buy shoes and bags as all women.

Who is your favorite fashion designer?
Özlem Süer, Sibel Bucurgat Atasoy, Tuba Benian, Dilek Hanif…

What is the secret of your beauty?
Healthy nutrition, sport and water.

Which movie  did you watch lastly?
Tango.

Which book  did you read lastly?
Seda Diker’s book called “Aslında Ayrılık da Yoktur/Actually no break up”

What is favorite perfume?
Chanel Allure.

What does love mean?
Love is a wonderful feeling that makes people excited, gives adrenaline, happiness, love and enthusiasm.

What does woman mean?
Woman is natural, female, mother, beautiful and power.

What is your motto?
Do the job you love and be with person you love.

Any superstition?
I am very keen on mystic issues. I pray and thank God. I use evil eye bead and wear mystic accessories.

Lastly what do you want to say for our readers?
Sport is must. So your appereance and mood will change.

Thank you very much...