13 Şubat 2013 Çarşamba

Seda Diker ile Sevgililer Gününe Özel Sohbetimiz


   Aşkın-Sevginin en çok konuşulduğu Şubat ayındayız ve ben sizler için İlişki uzmanı, ilişki doktoru, aşkın şifrelerini bilen Seda Diker'den; ( yazarımızın kendisini tanıdığımız önceki söyleşisini okumak için buraya tıklayabilirsiniz )
*Evlilikte sürekli Tutku, Heyecan ve Aşk'ı nasıl yaşarız?
*Kıskançsak nasıl tepki vermeliyiz?
*Kızlar neden babalarına benzeyen erkekleri severler?
*Aşka, Sevgiye doyum olur mu?
*Kendimizi nasıl severiz?
*Eşimize ne kadar “Seni Seviyorum” demeliyiz?
*Bekar ve yalnız olanlar için ise “Doğru Erkek” kimdir? gibi son derece mühim soruların cevaplarını aldım. Buyurun okuyun, daha sonra uygulayın, uygulatın :)



Evlilikte neyi kaybetmemeli ve Evliliği nasıl canlı tutmalıyız? Bir çok genç çift; büyük aşklarla evleniyor ve sonrasında görüyoruz ki çok kısa sürede boşanıyorlar..
Bizim için önemli olan tek bir kişiye odaklanabilme kabiliyetimiz. Çünkü biz bunu yitirdik şu devirde, tekrar bunu  bulmamız gerekiyor. Bunu bulurkende bizim önemli olan bir evlilik için konuşuyorsak, evlilikte satın aldığımız başka değerler var. Öyleyse evlenmeden önce ben satın aldığım farklı öbür değerleri ne kadar istiyorum ve bununla ilgili bir karar almam gerekiyor bunun bir tanesi “Güven” diğeri “Sosyal Statü” sosyal hayatta ben evliyim demekle ben bekarım demek arasında davet edildiğiniz gruplar bile farklılaşıyor ve bu size bir güvence getiriyor. 
Burada bir gerçek var ki mali kontrat da var bunu söylemek romantizmi bozuyormuş gibi görünsede öyle değil, 2 farklı aile grubu bir birbiriyle birlikte oluyor ve burada bu ailenin getirdiği negatifliklerle diğer ailenin getirdiği negatiflikler birbiriyle karşılaşacak. Bu iki kişiye ruhsal gelişme fırsatı sunuyor aslında ve eğer bunu başarırsa çift. Ortak bir hedef koyabilirse ikisi birden o hedefe sevgi ve saygı ile hareket edebilirse, Bizim satın aldığımız aslında “Saygı” “Taktir” “Sevgi” “Hürmet” “Hayranlık” “Güven” “Güvence” bunları yıllarca taşıyıp büyütebilirsek bu evliliğin temel taşıdır. 
İki kişi ben bunu istiyorum diyorsa sadece Tutku-Aşk arıyorsa evlilik zor bir müessese ama onunda sürekliliğini sağlayabiliriz. Nerede tutku kopuyor, Nerede heyecanı yeniden yakalayabilirizi ben şöyle tanımlıyorum Kalbimizdeki doğruları her zaman eşimize açamıyoruz. Bunu kadınlar yapmaya çalışıyor ama yanlış yoldan yapıyor. Erkekse tam tersi kapanıyor. Eğer erkek kendi doğrularını kadınına doğrı ifade edebilirse ve kadında erkeğe korkutmadan nötr yani savaşarak değil ya da onu suçlayarak değil nötr bir şekilde anlatabilirse, kalplerini birbirine açmak gerekirse ağlamak, maskelerini birbirlerine çıkarıp gerçek yüzlerini göstermek tekrar tutkuyu ve heyecanı yakalatıyor ve Aşk bir üst modelden geri geliyor biliyor musunuz?. Duyguyu canlandırmak böyle çok kolay. Bunun kıymeti müthiş, Çünkü siz 3. bir şahısla bunu ilk zaman yaşayabilirsiniz ama başkasına gidiyorsun sönüyor, başkasına gidiyorsun sönüyor böylelikle kendinizide tüketiyorsunuz ama başka değerlerimiz var dedik Güven, Güvence, Sosyallik, Saygı, Sevgi, Tatktir bütün bunların 10-15 yıl iki kişinin bir araya getirdiğini ve bir banka hesabı gibi bunu büyüttüğünü düşünün böyle bir insanla yeni baştan yakınlaşmak, yeni baştan aşkı heyecanı tutkuyu yakalayabilmek bunun tadi hiçbir yerde yok ve evlilik böyle güzelleştirilebilecek bir müessese iki kişinin anlaması ve iki kişinin birden gönlünü ortaya koyması gerekiyor. Tabi kadın merkez burada ama erkeğin yapması gerekenlerde var. Sadece kadının yapabileceği bir şey değil.
Bir erkeğin kadını sarması önemlidir ama kadının ona yaklaşımı yalnışsa kadını saramıyor, itiyor..

Türk kadını  o kadar çok baskılanıyor ki “Kızım sen sus otur, Kızlar bunu yapmaz, Kızlar öyle konuşmaz, Kızlar sokakta kahkaha atmaz” tamam ama ben kendimi ifade edemiyorsam, bana ifade etmenin doğru yöntemi öğretilmeli o zaman. Benim karşı tarafı çalmadan enerji vampirliği yapmadan, karşı tarafa negatif bir duygu vermeden yani suçluluk vermicem, öfkelendirmicem, onu kıskandırmaya çalışmıcam, onu kontrol edip kendi istediğim gibi başka bir sonuca çekmeye çalışmıcam. Yapmak istediğim onu engellemeden kendi kalbimi sen böyle yaptığında ben böyle hissediyorum bana yardım et demek gerekiyor. Örneğin, ben bir gün bir olay oldu ve eşimi kıskandım. Sedanın eski tepkisi küsmek olabilirdi, bozulup ona surat asmak olabilirdi ya da trip atmak diyorlar ya bunlar olabilirdi. Ben onun yerine gittim ona kendi ellerimle bir kahve yaptım, sever o benim elimden kahve içmeyi. Ve ben ona kendi elimle kahve yapıp götürmüşsem biliyor ki bir şey var ortada dedim ki kucağını aç kucağına oturmak istiyorum. Kucağına oturdum, gözlerinin içine baktım “Ömercim ben seni çok kıskandım, böyle böyle olduğu zaman çok kırlıyorum ben. Ben kıskanç bir kadın değilim ama benim yanımda böyle yaparsan ben kendimi kötü hissediyorum. Ben en çok beni sevdiğini hissetmek istiyorum.” bunları söyledim uzatmadım daha. Eğer ben küsseydim uzasaydı, ben haksız olacaktım. “Bana yardım eder misin” dedim. Ben bunu söyleyince o beni sardı ve “Bir daha yapmayacağım ve buna dikkat edeceğim” dedi. Bir erkeğin kadını sarması önemlidir ama kadının ona yaklaşımı yalnışsa kadını saramıyor, itiyor. Onun için bizim iletişim şeklimiz ve ifade etme şeklimiz kalpten olmalı. Eskiden ben korkardım “Kıskanıyorum” demeye. Kaybetmekten, aldatılmaktan, yok sayılmaktan, değersiz görülmekten korkuyoruz. İşte bunları yaşamamak için bizim birbirimizin egolarını bıçağı çıkarıp tetiklemeyeceğiz. Tam tersi onun egosunuda ben okşayacağım ki o bana saldırmasın, çünkü ben istemiyorum bana saldırmasını. İşte burada çok büyük “Hoşgörü” gerekiyor. O hoşgörü seviyeside ben hoşgörülü olayım denildiği an olunmuyor maalesef. Çünkü neden, ben korkuyorum ondan, o zamanda o korku duygusu mantığımın üzerine çıkıyor. Neyi öğreniyor benim egom; Sizinki saldırmayı öğrenir, benim ki küsmeyi sessiz kalıp onu öyle cezalandırmayı, bir başkası intikam almayı, başkası onun arkasından oyunlar oynayarak birebir ödetmeyi... Böyle değişik oyunlarımız var ve biz o oyunları yakalıcaz ve öğrenmemiz lazım, egolarımız hangi oyunları öğrenmiş kendini savunmak için. Bana bunu yaptıran o duyguyu ve korkuyu bulmalıyım bilinçaltımda. En dipte ki duyguyu bulup onu temizlememiz gerekiyor.

İşte burada kızlar babalarına benzeyen erkekleri mi buluyorlar?
İşte babamız gibisini buluyoruz ama babamızda sinir olduğumuz şeyleri babamıza konuşamadığımız için eşi cezalandırıyoruz. Erkekde bunu yapıyor annesine benzeyen kişiyi buluyor ama annesine veremediği cezayı eşine veriyor.
Kızlar babası gibi birini çekiyor ama bu babası ile birebir kopya değil. Baba bağımlıysa bağımlı, sorunluysa sorunlu, öfkeliyse öfkeli... böyle benzerlik oluyor. 
Erkekte anne dominantsa dominant kadın seçiyor -sonra onun dominantlığına sinir oluyor ama o ayrı bir şey – bu iki karaketer bir araya konuyor ve aynı ev içinde yaşayın deniyor, bu kez kız tarafının babası ile erkek tarafının annesi bütün negatif tarafları ileride çatışmaya sebep olarak karşımıza çıkacak. Biz bunu farkına varırsak evlenmeden önce acaba neler yaşayacağız bunu buluruz ve bunlarla ilgili yardım alabiliriz.

Ben mesela kendimi hep sevgi arsızı olarak görmüşümdür ve bir çok kadında böyle ama siz sevgiye doyum olabileceğini söylüyorsunuz. Peki sevgiye doyum olur mu? 

Çok güzel bir soru, bayıldım... Çok keyifle anlatıyorum çünkü ben bunu.
Bunu birkez  hisseden bir daha öbür sevginin peşinde koşmuyor, o zaten yağıyor. Biraz “Çekim Yasasını” bilmek lazım. Benim gönlümde, bilinçaltımda, kalbimin ve inançlarımın en derin yerinde her ne varsa  evren benim aynam ve bana bu deneyimi getiriyor. İlişkilerimizde bunu nasıl yaşadığımızı anlamak için benim hayatıma giren erkeklerin hatta annemin, patronumun, kız arkadaşlarım dahil tüm ilişkilerimde ne kadar bana doyum sağladığına bakmam lazım. 

“Yaradana yani içerde ki nefese tutunan insan gerçek nefse tutunup doydum ve mutluyum diyor”

Bir erkek geldi hayatıma girdi, eşimle ya da patronumla olan ilişkim bana net bir şekilde bir boşluk hissi yaşatıyorsa, boşluk benim içimde onlarda değil... Öyleyse ben dönüp kendi içimde ki boşluğa bakmazsam evren bana ne yaşatırsa yaşatsın sonunda kendi içimde ki boşlukla karşılaşacağım. İşte bunun için sevgi arsızı oluyoruz... Elbette hepimiz boş doğuyoruz ve doymak için varız bu dünyada . Buna kızılmaz ve yargılanılmaz sadece şefkatle fark ederek yardım edilmesi gereken bir şey  eğer birisi daha fazla sevgi istiyorsa doymuyorsa, o zaman dönüp içeri Yaradana yani içerde ki nefese tutunacak. Bunu yapabilirse eğer kalbinde gerçek nefse tutunup doydum ve mutluyum diyor insan. Buna da anda kalmak diyoruz, yani şuan biz burada sizlerle beraber çok mutluyum ve siz gittikten sonrada ben böyle çok mutlu doygun ve kendimi huzurlu güvende hissedeceğim. Bu doluluk olursa ben merkez oldum. Evrenden çekim yasası gereği hücrelerime kadar doygunluk verecek sevgiyi getiriyor. Ben hiçbir şey  yapma gereği duymadan otomatik olarak geliyor. Duanın kendisi içimde ki yaradana sevgi beslemek olmalı tek duam bu... Bunu yapınca sevginin kendisi geliyor zaten bana.

Eskilerin “Aklıma gelen başıma geldi” sözü gibi...
Evet aynen öyle... Ve biz bunu bilirsek, doğru şekilde kullanırsak hayatta hiçbir şeyin açlığını yaşamayız. Allah'ın hazineleri çok,
 yazmış ama biz bu hazinelere nasıl ulaşacağımızı henüz keşfedemedik. Çoğunlukla karanlıkta yönümüzü arıyoruz.

Kendimizi sevmeden başkasını sevemeyiz değil mi? Önce ben değerliyim sonra karşımda ki...
Benim bir sürahim var ve içi boş nasıl su ikram edebilirim?  Önce içimi dolduracağım ondan sonra başkasına ikram edeceğim...

Erkeklerde ki “Doğu” sevdası ile Kadınlarda ki “Batılılaşma” sevdası nasıl örtüşecek? Bu iki uç nereye gidiyor?
Bu iki uç İstanbulda birleşecek (gülüyor) Bunu biz çözmezsek kimse çözemez. Ne Doğuda ne Batıda denge yok. Batıda erkekleri dişileştirdik tamam bize çiçek alsın ama aşırı dominant olmazsak, onu bastırmazsak biz çiçeğimizide alalım kapımızı da açsın ama biz onu takdir edip mutlu edince yapar bunu, zorla yaptıramayız. Doğuda ise erkek kadının daha çok dişileşmesini istiyor. Demek ki biz uç noktalarda dengeyi şaşırdık.

İlişkide “Seni Seviyorum”u ne kadar söylemeli ve kullanmalıyız?
Biz bunu aslında duygusal şantaj için kullanıyoruz ve diyoruz ki ben ne kadar çok “Seni Seviyorum” dersem erkekte bana o kadar çok “Bende Seni Seviyorum” diyecek ve ben bunu duyacağım diye bir hesap yapıyoruz biz orada. Halbuki bunu kalpten hissedip taştığı zaman yerli yerinde, nadiren kullanmak gerekir. Eskitmemek gerek yüzünü...

“Doğru Erkek” ne yer, ne içer, ne yapar? Nasıl anlar bekar olan okuyucularım “Doğru Erkeği”
Ben “Doğru Kadın” olduğum zaman erkeği dönüştürüyorum. Bunca yılın ve çalışmanın içinde bunu deneyimledim ben. En kötü erkeği bile dönüştürebiliriz ama değiştirmedik altını çizerek söylüyorum dönüştürebiliriz. Bu ben şifacıyım demek, Kadın, ilişki sonrası içine aldığını çocuğa bedeninde dönüştürür, şifacıdır ve annedir. Çocuk “buramı vurdum” diyerek ağlar annnesine ve kadın “Öpeyim geçsin” der. Öperek, dokunarak enerji şifası verir içgüdüsel olarak. Her kadın koşulsuz sevgiyi annelikle öğrenir ve egomuzla değil biz gönülden ilahi sevgiyle yaklaşırsak, bütün erkekler gerçek erkek olacak. Ama bunların özelliklerini sayayım herkes bunu duymak istiyor. Bu erkeklerden var (gülüyor) 
Bir video izletiyorum ben seminerlerimde, sosyal medyada da çok yayınlandı. Erkekler bir bildirge yayınlıyor ve özür diliyor. 
“Sizin bedenlerinizi sadece satılık mal gibi gördüğümüz günler için özür dileriz. 
Kadının toprak gibi olduğunu, tarlalarımız olduğunu unuttuğumuz, beslemeyi sulamayı unuttuğumuz için özür dileriz.
Kadınların duygularını hiçe sayıp kendi isteklerimizi bencilce ön plana çıkardığımız için özür dileriz” 
bunun gibi 5-7 dakikalık bir özür.... Erkekler uyanmaya başladı çünkü Kadınlar Uyandığı İçin... Kadın uyanıp talep etmeye başladığında toplu bilinç yoluyla erkekleri uyandıracak. Erkek bizim gibi translara girip, ağlayarak dönüşmüyor. Erkek, hayat içinde deneyim yaşayarak, duvara çarparak kadınlarının eliyle değişiyor. Bir kadının size hata erkeğe olduğu gibi verici ve şefkatle davranmanız doğru değildir. Sevin ama sonuç yaşatın, erkek yaptığının sonucunu yaşayacak. Yaşamazsa her zaman hata yapar. Bunu yaparken anne edasıyla yapmayın, sınırınızı çekin o duvara çarptığı zaman ne oluyor diye kendisi sorsun....
Çok teşekkür ederim... 
Sevgili Seda Diker 1 şanslı okuyucumuz için son kitabını imzaladı... "Kişinin İlahi Aşka Varması Ne Demektir" sorusuna ilk doğru yanıtı veren okuyucumuz kitabı kazanır! 



SPECIAL VALENTINE'S DAY INTERVIEW WITH SEDA DİKER

İt is february, the most popular subject is love during this month. I got the answers for you from Seda Diker who knows the password of love, relationship expert and relationship doctor..( to read previous interview of the writer  click here)

*How can we live passion, excitement and love during marriage?
*How should we react if we are jealous?
*Why do girls love a man who is like her father?
*Love is enough?
*How do we love ourselves?
*How many times we should say “ I love you” to our husband?
*Who is right man for a single woman?

Let’s read, apply and let everyone apply J 

What should not we loose and what keeps marriage alive? A lot of young couples get married with great love and get divorced in very short time.

The important thing is focusing just 1 person because we have lost this ability these days, we should find it again. We have other values after marriage. We should decide about what we have (trust, social status… etc) before marriage. Saying “I am single” and “I am married” is different, even invited groups are different. Marriage brings assurance.

The truth: financial contract is said to spoil romance but it does not. Two different families come together with their negativities. İf a couple manage this with common target,love and respect; it brings spiritual improvement opportunity. we should have "respect", "appreciation", "love", "respect", "admiration", "trust" and "assurance" during marriage; they are the corner stones. ıf husband and wife are stubborn or selfish or looking for passion-love; marriage is hard but we can manage it. When does passion end? How can we excite? Sometimes, we do not tell what is really in our heart. Women try that but in a wrong way. On the contrary, Man does not Express himslef. İf men could explain his truth to his wife, women face it neutrally namely not accusing or fighting, they cry and show real faces without fake masks; they can have passion and excitement. So you can have upper level of love, do you know that? İt is too easy to revive senses, valuable. You can have these senses with 3. people at first sight but it then decrease. Two people build "respect", "appreciation", "love", "respect", "admiration", "trust" and "assurance" in 10-15 years. Refreshing love, passion and excitement: valuable. Women are in the center but men have also duties. Only women can not do it by herself. 

Men should hold women but if women behave in a worng way, men can not…

Turkish women are under pressure/stress “girl shut up, girls do not do that, do not talk like that, do not laugh..” without negativity,criminalism, blocking, anger and jealousy the right way of explaining myself should be tought. Help..For instance, I was jealous of my husband. Previously I could sulk or look annoyed. I cooked a cup of coffe that he liked and sit on his leg so he understood what I meant. I looked through his eyes and said “ my Ömer, I was jealous and upset. I am not a jealous woman but if you behave like that I get upset. I want to feel that you love me”. İf I sulked, I was wrong. I said “ can you help me” then he held and said “ı will not do it again and be careful”. Holding is important so the way we communicate and express should be warmly. In the past, I was afraid to say "I'm jealous". we are afraid of losing, being cheated, being ignored and to be seen worthless. To avoid attacking, I will ease his ego. Because I do not want to be attacked. Toleration is needed. We can not tolerate whenever we want. The fear falls upon my logic. Your ego learns to attack, mine to sulk and punishing, others to revenge…different games.. I should find the emotion and fear in my subconscious and remove them. 

Here, girls love a man who is like her father?

We find a man who is like our father - not close resemblance- we can not tell father his annoying behaviour so we punish our husband. Men do the same. Man finds a woman similar to his mum and punish his wife. İf dad is  addicted, she finds an addicted husband, angry.. 

İf his mum is dominant, man chooses dominant wife.. 2 different characters –dad of a girl and mum of a boy- are put in a house and expected to live together. İf we realize that before we got married, we can get assistance and find solution.

Me and a lot of woman are insatiate for love. Do you think that there is an end for insatiable? 

Very good question, I liked it…
Once you feel, you do not look for others. We need to know "Law of Attraction". What I have in the deepest part of my heart, belief and unconscious; the universe brings it like a mirror. We should check the relationship with men, mother, boss or girlfriend in our lifes.

“those who hold the God say that they are happy and have had enough”

İf my husband or boss is not enough for me, the problem is me not them. So I should recover it not to face it again. That is why love is not enough for us…of course we all were born empty and live to fill in this world. We can not get angry with it or judge it. Just notice it gently and request help.  Those who nedd more love should take care of God/themselves. İf this is managed, happiness will come and the love will be enough. We call it “staying now”. now I am here with you, after you're gone I will be happy, peaceful and feel confident so I'm in the center. In accordance with the law of attraction, universe brings enough love automatically; I do not need to do anything else. Praying itself is the love of God… if we do this, love comes.

Like the idiom “what I think has happened”…

Yes exactly..if we know and use it correctly, we will not face emptiness. The treasure of God is endless but we could not realize all ways yet. Mostly we look for our direction in the dark. 

We can not love someone if we do not love ourselves? First of all I am precious then others..

I have a jug but empty, how can ı share it? Firstly I need to refill then I offer it to someone else…

How can Men’s “east” love and women’s “west” love balance? Where are these 2 extremes going?

They will meet in Istanbul (laughing) if we do not solve it, nobody can. There is no balance in west or east. We feminized men in the west by requesting flower or gentlemanliness. İf we do not press but appraise him, he will do. İn the east men request women to be more feminine. So we lost the balance.

How often should we say “I love you”?

We use it as a blackmail. İf I say “I love you” he will say “I love you,too”. We should say it whenever it is felt namely rarely. What does “right man” eat, drink, do? How does single reader see “right man”?

When I am “right woman”, I can transform man. Even, we can transform the worst man; I have experienced that for years. İt means I am a curative. Women are curative and mother who transform a child. Children say “I hit my arm” and cry; women say “I kiss and it will get well”. Woman gives energy by kissing and touching instinctively to heal. Every woman learns unconditional love during motherhood. İf we behave lovely instead of with ego; a man becomes a real man. Everyone wants to hear these. Real man exists (laughing).

I show a video during my seminars that has published on social media. Men publish an apologizing statement “ sorry for thinking your body like a goods on sale, forgetting you to be a farm that needs to be feed and water. Sorry for highlighting our selfish desires before yours..” 5-7 minutes video like that. 

Men have began to understand because women have realised…As women notice and demand; men will undertand also. Men do not transform by crying like we do. Men transform crashing into the walls and experiencing in the hands of women. Love but let him live the results. Unless he makes mistakes. Do not act like his mother and organise limits. So, as he crashes the wall (limit), he should ask “what is going on”… 

Thank you very much

Dear Seda Diker has signed her book for 1 lucky reader whoever answers firstly and correctly for the question “what does reaching a spiritual love means”…





3 yorum:

  1. çok güzel bir röportaj olmuş bayıldım :)

    YanıtlaSil
  2. Kübracım güzel roportaj için teşekkürler.. Seda hanımın ilk kitabını beğenerek okumuştum ikincisinide en kısa sürede alacağımı umuyorum sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Seda hanımı sizinle tanıdım çok geç kalmış sayılmam heralde ama çok üzüldüm daha önce tanımadığına harika bir yazı dizisi oldu bitsin istemiyorum :) sorunun cevabı da şu olabilir ilahi aşk
    içindeki Allahın nefsine aşık olmakla ona odaklanıpı o güzellikleri barındıran birinin karşına çıkması. Bilinçaltımızda olan aşk da diyebiliriz belki :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil