18 Şubat 2013 Pazartesi

Beirut'ta Gezilecek Yerler



Gezilecek Yerler

Martyrs Meydanı, buradaki muhteşem mavi kubbeli camii, şehrin daha modern bölgesi olan Hamra bunun dışında lüks semt olan Sayfiye Bölgesini gezdik çok keyifliydi.. Sayfiye' de Balima Cafe' de kahvelerimizi içtik, değerli bir büyüğümün tavsiyesi üzerine... Bende gitmeyi düşünenlere gönül rahatlığıyla önerebilirim.. Ayrıca orada çok tatlı butikler vardı mutlaka göz gezdirin... Biz o kısma pazar günü gittik ve her yer kapalıydı sadece vitrinlere bakmakla yetindim...











Aslında fotoğraf makinamda çok resim var; fakat ben makinamın azizliğine uğradım ve sadece telefonumda bulunan resimleri yayınlayabiliyorum..
Camiler, dünyanın neresine giderseniz gidin, insanın içini açıyor..

Muhteşem manzaraya sahip olan Harissa' ya gidip manzarayı izledik, kahve içtik.. Normalde teleferikle çıkmak keyifliymiş ama şanssızdık sanırım teleferik bozulmuş normal arabayla çıktık.. 






Dünyanın en eski limanlarından biri olan Biblos' a gittik.. ve dünyanın 3. büyük doğal mağarası Jeita' yı ziyaret ettik.. Görülmeye değer bir yer...























Şehrin biraz uzağında bulunan tarihi yer Baalbek' e gittik.. Burası dünyanın ikinci büyük Roma dönemi harabesiymiş..




 Lübnanın ilk kurucusu Fenikeliler bu bölgede yaşamış bu yüzden bol bol onlara ait eserleri gördük.. Arkeologlara göre dünyada Roma dışında ki en önemli dini merkezlerden biri sayılmaktaymış.
 Günümüzde Baalbek'te harabe halinde üç adet tapınak bulunuyor. Bunlar Jüpiter( erkeği simgeleyen güç tanrısı) , Baküs( bolluk, bereket ve güzel yaşam) ve Venüs( güzellik tanrısı) tapınakları. Bu tapınakları gezdik gördük iyi hoş etkileyici.. Günümüzde böyle işçilik yok dedirtiyor.. Devasa sütunlarla bezenmiş heryer...  
Ancak bu harabeyi gezdikten sonra içim sıkıntılandı, bunaldım.. Annem dediki; kızım böyle helak olmuş kavimlerin yaşadığı yerlerde onların ağırlığı geçermiş insana çok uzun durmamak lazım dedi.. Annem devam etti ; ben gezerken Kuran-ı Kerim de yer alan ayetleri düşündüm dedi yüksek yüksek sütunlar yaptılar ama onları yerle bir ettik gbii yalan olmasın şimdi annemin söylediğini tam söyleyemiyorum... İşte böyle.. Sanırım o bölgede yaşayanlar İrem Kavmiymiş..


Balbaek' te ilginç olan bir diğer unsur Versace' nin logosunun buradaki işlemeler ile birebir aynı olmasıydı.. Aslında her marka bir yerlerden esinleniyor, ilham alıyor.. Demekki Versace Eski Romalılardan ilham almış..








 

Sokak Modası

Beyrut' ta Müslüman kadınların giyimlerini gözlemledim.. ve sonra düşündüm aslında en güzel stili olan kadınlar yine güzel ülkemde... Tayt ve dar pantolon çok fazla var... Kadınlar hep balık etli dolayısıyla hoş durmuyor.. Altı Paris üstü Mekke gibi bir görüntü var.. Bizdeki zayıflık ve sıfır beden modası henüz onlarda yok... Kilolu olup dar giyinince işte o zaman garip bir görüntü ortaya çıkıyor malesef...
Kadınlar ojeli hemde neon renklerde ojeler kullanıyorlar.. Makyajsız sokağa çıkan kadın neredeyse yok.. ve çok güzeller.. ama giyinmeyi öğrenmeleri zaman alacak gibi görünüyor...

Zuhair Murad

Zuhair Murad ismini duyunca ceket iliklemek gerekiyor sanırım... Bir çok celebritynin kırmızı halıdaki elbiselerinin mimarı aynı zamanda trendsetter... Onun tasarımları her kadının rüyasını süsler... Zuhair Murad; Beyrut ile başlamış moda hayatına... ve Beyrutta kendi mağazası var... ve hazır gelmişken mağazasına gideyim gözüme kesitrdiğim elbise olursa özel gün için hazır bulundurup alayım diye.. Günlerden Cuma ve saat 18.30 normalde o saatte mağazalar kapalı olur fakat resepsiyon görevlisi açık olduğunu söyledi...  Bende şansımı denemek istedim ve annemle taksiye atladık gittik... Kocaman yeni yapılan bir binaya geldik mağaza gibi değildi... İçeri girerken kapıda görevli mağazanın kapandığını söyledi ben şansıma küsmüşken yoksa siz Zuhair Murad ile mi görüşmeye geldiniz dedi.. Eee tabi buradaysa görüşebiliriz neden olmasın dedim.. Burada ama birazdan çıkacak randevusu var dedi zaten ardından Zuhair Murad çıktı.. Şaka gibiydi meğer ben mağaza diye adamın atelyesine gitmişim :) Neyse konuştuk ayaküstü... Randevu almadığım için ufak bir azar işittim... Sonrasında bi dahaki görüşmeye geldiğimde randevulu gelmem yönünde sıkıca bir uyardı.. Böylece bir Beyrut gezisi daha sona ermiş oldu.. 


PLACES TO VISIT IN BEIRUT

Visiting Martyrs Square, blue-domed mosque, modern area Hamra and luxury summer resort zone was very good. We had coffee at Balima Cafe in countryside referance to recommendation of a valuable person. I also recommend it. There were pretty boutiques where you should visit… We visited there on sunday so all shops were closed and we just looked at the vitrines…

In actuality, I have a lot of pictures in my camera but it packed up and I can just upload the pictures from my mobile phone..

Mosques relieve our mind wherever w ego..

We went to Harissa, watched the wonderful view and drank coffee… It is better to use teleferic but I think it was broken down so we went up by car. 

We went to Biblos port where was one of the oldest port in the world.. and  visited world's 3rd largest natural caves Jeita.. Worth to see...

We went to Baalbek historical place where was far from the city center.. This was also the second biggest ruin of Roman Empire era.

We saw planty of Phoenician monuments who were the founder of Lebanon. According to archaeologists it is considered as one of the most important religious center in the world outside except Rome. Currently there are 3 ruin temples in Baalbek which are Jupiter (power Lord:symbolizing the man), Bacchus (abundance, fertility and good life) and Venus (Lord of beauty). We visited them and they were impressive. Today, there is no such work with gigantic columns. After visiting this temple, I was stressed. Mum said “places of perished nations can make people stressed so we should not stay here for a long time. I thought verses of Quran, they built high columns but we have destroyed them.” If I am not wrong she said something like that. I think they were Irem nation..

Another interesting thing in Baalbek is that the logo of Versace is the with the handworks here. All brands are inspired by something. So Versace is inspired by Ancient Romans..  

STREET FASHION

I observed the style of Muslim women in Beirut.. and then think that we have the most beatiful style in Turkey… Women in Beirut wear tights and tight pants. They are plump so are not look good in tights. Like pants from Paris and blouse from Mecca.. Slim and zero size are popular in Turkey but not in Beirut. Women in Beirut are overweight and wear tight clothes that looks strange…

Women use neon nail polish. There is no woman without makeup and they are beautiful. But it seems it will take a lot of time for them to learn how to dress stylish.

ZUHAIR MURAD


I think we need to respect when we hear his name…He is the trendsetter and designer of planty celebrities’ dresses who are on the red carpet.. all women dream about his designs… Zuhair Murad; started his fashion life in Beirut…and he has his own store in Beirut where I wanted to go and buy a dress for a special day.. it was friday 18:30, normally the shops are closed but the receptionist said it was open…I got on a taxi with mumy… we arrived in fornt of a big new building, it was not like a store. When we walked through the door, the store was closed and the doorman asked if we came to have a meeting with Zuhair Murad. I said “why not, if he is here”.. The door man said “He is here but about to leave because of an appointment. Then Zuhair Murad came. İt was like a joke, I went to his factory by mistake :) anyway, we had a little conversation and I was a little bit scolded for not having an appointment…Then he warned me to have an appointment for the next meeting. Beirut trip ended like that.



2 yorum:

  1. Çok keyifli bir yazı.. ama kadınlar hakkaten kötü giyinmiş.. :))

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bi gezi olmuş.bizim de yurtdışı gezi planlarımızın ilkinde beyrut var inşallah..eşim özellikle çok merak ediyordu şimdi ben de en az onun kadar meraklandım :) ama bebeğimizin biraz daha büyümesini beklemeliyiz sanırım :)bu arada fotoğraftan anlayan biri olarak diyeyim telefonla bile güzel kadrajlar yakalamışsınız.kolay bi iş değil kadraj meselesi :)

    YanıtlaSil