5 Aralık 2013 Perşembe

Sosyolojik bir Vaka Instagram!


Instagram'ı aranızda bilmeyen var mı?
Hani sağı solu, markaları, alışverişleri, önümüzdeki bardağı, arkadaşımızı, kendimizi, gittiğimiz yerleri, ayakkabılarımızı, bardakları, trafik işaretlerini, doğayı, sokakları artık ne buluyorsak fotoğraflayıp çeşitli filtrelerle süsledikten sonra yüklediğimiz internet uygulaması var ya, o.
Ben de geri kalmadım Instagram'ı fazlasıyla kullandım. Yediğimi, içtiğimi, gezdiğimi, kombinlerimi, gittiğim konserleri herşeyi paylaştım fakat gördümki özel hayatımı bu kadar insanların gözüne sokarak yaşamaya gerek yok. Bazı şeyler bana özel olsun hayatımda attığım her adımı beni hiç tanımayan insanların bilmesine gerek yok.. Danışmanımla oturduk uzun uzun konuştuk ve Kubratekincom olan instagram hesabımı sadece Kübra Tekin markası için kullanmaya karar verdik çünkü Instagram şahsi kullanıldığında gerçekten bünyeye zarar verebiliyor. 

İtiraf edeyim Instagram hesabımızı profesyonel kullanmaya başladığımızdan beri KubraTekinCom hesabına ilgi %200 azaldı.. Çünkü özel hayat yok, ne yemişim, nereye gitmişim, ne içmişim yok sadece varsa yoksa kıyafetler.. Sanırım kulağa sıkıcı geliyor..
İşte uzun zamandır Instagram hakkında yazmak istiyordum. Bana göre sosyolojik bir vakadır Instagram. Sosyologlar çok güzel analizler yapabilir, çok farklı sonuçlar çıkarabilir.
Haa dersenizki ben sosyolog muyum ki ahkam kesiyorum.. Ben sadece iyi bir gözlemciyim.
Nerden başlasam o kadar çok vaka varki..

"Önceden yemeğe oturmadan önce Besmele çekilirdi şimdi ise Instagram için fotoğraf çekiliyor. "

  • Bi kere Instagram da herkes çok havalı, herkes çok güzel, herkes kocasının prensesi, herkes çok mutlu, herkes çok zengin vs.. Keşke öyle olsa.. Birçoğu göstermelik, birçoğu 'çabalı', belki de yeni dönemin en sıkı tesellisidir instagram, kim bilir. Hani; 'Ey ahali bakın nasıl da mutlu, nasıl da dolu dolu (doldura doldura)yaşıyorum' demenin kestirmesi. 
  • İşte bu Instagram ile birlikte insanların hayatına Mutsuzluk kavramı girmiş.. Şöyle açıklayım Onda var Bende neden yok. O falanca mekana gitmiş bizde gidelim.. 2 arkadaş buluşup birbirini tag liyor (etiketliyor) diğer çağrılmayan arkadaşlar küsüyor.. Toplu bir resim konuyor instagram karesine giremeyen arkadaş küsüyor ya da olaki o grupta arkadaş tag lenmediyse alınıp güceniyor.. 
Yazarken bile gülüyorum şaka gibi değil mi..

  • Beni unfollow ( takibi bırakmak ) etti diye küsen insanlar var bunu biliyor musunuz? Farzedin sizi birı Instagram da takip ediyor ve sizde o kişiyi takip etmeye başlıyorsunuz. Bir süre sonra o kişinin paylaşımlarını gereksiz buluyorsunuz ve sürekli ana ekranda görmek istemiyorsunuz takibi bırakıyorsunuz.. Bu kişiler daha önce senin sıkı takipçin olsa bile senin unfollow ettiğini anladığı dakika seni takip etmeyi bırakıyor. Bazıları unfollow ettiği için küsüyor bazıları da telefon açıp soruyor hayırdır ben sana birşey mi yaptımda beni unfollow ettin diyor.. Birde kim seni unfollow etmiş programı var sizi unfollow eden varsa bu program sayesinde o kişileri görebiliyorsunuz.. Saat başı buna bakan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar çok..
  • Birde like ını geri aldı diye bir tabir var. Koyulan resimlerin altında like (beğen) tuşu var ve siz o tuşa basınca o resmi beğenmiş oluyorsunuz. Bazen resme dikkatli bakmak isterken resmi büyütmeye çalışırken like tuşuna basıyorsunuz ve ardından beğendiğiniz görülmesin diye tekrardan o tuşa basıyorsunuz böylelikle o resmi beğenmiş olmuyorsunuz. Off yazarken bile yoruldum. ama ciddi ciddi bunlar oluyor. Biliyo musun …. like ını geri aldıııı diye başlayan cümleler hepiniz duymuşsunuzdur.
  • Instagram' ın rajonu az takip edeceksin çok takip edileceksin. Eğerki cool olmak istiyorsan bu şekilde işler.. Bi kaç defa bana link gönderen oldu Kübra bak bu profili takip et çok farklı stili var ama kimseye çaktırmadan takip et çünkü başkaları keşfetmesin ben bile ismini yazıp bakıyorum millet takip ettiklerim içinde görmesin diye düşünen kişilerde var.. Neyin kafasındalar o tartışılır.. Zaten Instagramın amacı paylaşım değil mi?
  • Instagram butiklerine kaç puan verirsiniz? Akşam uyuyup gece rüyalarında ilham gelip sabah butik açanlar var.. Yok pembe butik yok şeker butik.. Hadi butik açıyorsunuz ona sözüm yok ama akşamdan sabaha modacı olanlar sizi ne yapmalı? Modacı kelimesinden soğudum kartvizitimde ve heryerde titrim Kreatif Direktör ama modacı değil. Zaten modacı olmama gerek yok ki, Türk kadınlarının %99 u zaten modacı bırakın da bende %1 lik kısımda kalayımda modacı olmayayım. 
  • Şimdi son moda da Arda Erel ile birlikte hayatımıza giren giderli sözler paylaşmak.. Kime sorsan herkes dünyanın en fedakar insanı ama hiç kıymeti bilinmemiş.. İlginç değil mi..
  • Klavye şövalyeleri var ki işte onlar Mutsuz dediğim kesimin işte en bariz temsilcileri. Biz karşımızdaki insanın kalbini kırmanın Kabeyi yıkmaktan daha kötü olduğunu bilerek yetiştirilmedik mi? İnsanların kusurlarını kapatmak, hatalarını noksanlarını yüzüne vurmamak, üzere terbiye almadık mı? Peki nedir bu zehir gibi sözler.. Sosyal medya bir acayip, klavyenin arkasına saklananların psikolojisi bir garip, kafaları karışık. Mesela "Çok çirkinsin" yazabiliyorlar takip ettikleri birinin fotoğrafının altına. Ne zamandan beri "Çok çirkinsin" demek kahramanlık oldu. Birine "Çok çirkinsin" desem, birini 'çirkin' görebilsem ağzımdan kaçsa, elimden kaysa yanlışlıkla günlerce uyuyamam ben. Boğazımdan lokma geçmez. Öyle öğrendik yani.Şimdi "Çok çirkinsin" diye yazmak gündelik sade bir yorum kıvamında. Ötesini siz düşünün..
Sevmediğini niçin takip eder insan?
Neredeyse her paylaşımımın altında hafif dalga geçen, küçümseyen, suçmuş gibi vicdanıma atılmaya çalışılan şu cümle var; "Hayat sana güzel."
Gayet sıradan bir fotoğrafa bakıp da kafamı iğne çuvalına sokup çıkartmak ister gibi "Hayat sana güzel" yazmak neden?
Hem hayat gerçekten kime güzel?
Güzel bakana tabii, her anının tadına çıkarana, kötüyü görmeyi reddedene...
Halbuki tek tuşla 'unfollow' hakkın varken, halbuki tek kanallı televizyon dönemi çoktan tarih olmuşken, artık her bireyin sosyal âlemini kendi oluşturma şansı varken neden bu kızgınlık?
Neden bu zorlama?


A SOCIOLOGİCAL CASE INSTAGRAM!

Is there anyone who does not know Instagram?

The internet application which we upload the picture of around, brands, shoppings, a glass in front of us, friends, selfie, where we visit, shoes, traffic signs, nature, streets and what ever we find after adorned with filters. Yes, that is it.

I did not lag behind others, I have used it very much. I shared clothes, what I ate-drunk, where I visited, which concerts I went and everything but I recognized that there is no need to share private life like that. Some thing must be special, there is no need to let people - who do not know me at all- be aware of everything I do.

I discussed with my advisor and decided to use Kubratekincom instagram account for business because when instagram is used personally it could be harmful.

Confession: Since we have started using kubratekincom account professionally, the interest has decreased 200%. Because there is no private, what I eat-drink, where I go anymore; just clothes..I think it is boring..

I wanted to write about instagram for a long time. İn my oppinion it is a sociological Case. Sociologists can make analysis and reach different conclusions.

I am not a sociologist, just a good observer.

Where to start, there are a lot of cases:
“Previously, Bismillah was said before meals; but now the photo for instagram is taken”
· Everyone is stylish, beatiful, happy, rich and a princess of her husband.etc . how I wish it was like that.. Many of them are showpiece. İt may be the solace of new era, who knows? it is a shortcut of saying “hey! look how happy am I and how fast I Iive”
·  Unhapiness have became a part of life with instagram. Let me tell: She/he has but I do not; she went that place, I must go there too. 2 friends meet and tag themselves but the one uninvited gets offended. A person who is not in the picture or not tagged gets offended. I am laughing even when writing, it is a joke, is not it?

·  Do you know that people gets offended because of unfollow. İmagine that you start to follow someone (X). After a while, you do not like X’s sharings and stop following. Even though X is your loyal follower, as X understands you stop following her/his, X stops following you too. Some of them get offended or call you back to ask why? Also there is an application which shows who unfollows you. Substantial number of people check this application every hour.

· Withdrawing “like”: There is a “like” button above the pictures; clicking it means you like it. Sometimes you click it accidentally for example to enlarge picture. When you double click the picture, you do not like it any more. Off I am tired even writing this but it really happens. You must have heard sentences begin with “Do you know that X withdrawn her like”…

· The rule of instagram is “follow less, be followed more”. İf you want to be cool, it works like that. Once someone recommended me X’s profile that she does not want to be seen as a follower.  She said “ follow on the sly because no one must not see. I do not want people to see X in my follow list “ what kind of thing is that. İnstagram means sharing, is not it?

· Rate Instagram boutiques? People open boutiques after a night dream inspiration. Pink boutiques, candy boutiques etc.. it is ok but what should we do with those who become a fashion designer in 1 day.

·    I have became estranged/ fed up with the word “fashion designer”. My title is creative director not fashion designer on my business card or everywhere. Essentially I do not need to be a designer, %99 of Turkish woman are designer so I can be a part of %1.

·  Now the latest fashion is sharing apothegm that have became popular with Arda Erel. Everyone is devoted, strange is not it?

· So called keyboard knights are the most obvious representatives of unhappy community. Were not we raised with the idea of no heart breaking, covering fault of people. Heart breaking is worse than demolish the Kaaba. Scathing words..why? social media is strange, psychology of those who hide behind the keyboard is complicated. For instance they can write “you are ugly” for a picture. Since when does "too ugly" mean heroic? İf I say “you are very ugly” unconsciously, I can not sleep, eat; we were raised like that. Writing “you are ugly” is just a simple comment now.

Why does people follow X who he/she does not like? Almost all of my sharings have deridingly following dismissive comment “life is beatiful for you”  as if it is a crime. Writing “life is beatiful for you”  just for a simple picture, why? Life is beatiful for whom are positive, lives carpe diem, rejects to see the dark side.

Why this anger and pressure? You have a right to click unfollow button, have a chance to create own social aura and 1 channel TV is out of fashion.

9 yorum:

  1. Süper bir yazı herzaman olduğu gibi gerçi ben seni o kadar seviyorum ki her yazdigini çok begeniyor um napıyım¡ bi de ben çok komik bi instangram kullanici siyim 19 takipcim var bir kaç arkadaş bikaç firma o kadar diğerlerini kabul etmiyorum ama seni herzaman yakin takipteyim öptüm

    YanıtlaSil
  2. harikasınız!! tek kelimeyle düşündüklerime tercüman olmuşsunuz!! inanın ben sizi profesyonelleştikçe daha çok sevdim..ben sizin bu şekilde düşündüğünüzü hissetmiştim..çok daha duyarlısınız bu farkediliyor!! yolunuz açık olsun..

    YanıtlaSil
  3. aklımdakiyle yazdıklarınız aynı. her ortamda dile getiriyorum bu instagram toplumu cok kötü yönde etkiliyor.alan var alamayan ve yiyen var yiyemeyen var.allah razı olsun sizden inş sizin gibi bilinçli insanlar sayesinde değişir...

    YanıtlaSil
  4. Tebrikler Kubra Hanim. İnstagramin kisiyi depresyona surukledigini dusunuyorum ben de epey suredir. Guzel ifade etmissiniz. Bir itiraf yapiyim bu birkac yildir tureyen modaci arkadaslarin cogunu ve paylasimlarini takip ediyor fakat asla like lamiyorum. Sizin tarziniz haric hicbirinin tesetturle basortuleri haric hicbir sekilde alakali olmadigini dusunuyorum. Ozel yasamlar ile ortada olmak ayni zamanda ornek yasantiya sahip olmayi da gerektirebilir ve dusununce vebali buyuktur. Karariniz cok isabetli ve profesyonelligin getirisi. Basarilarinizin devamini dilerim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Tebrikler.. Anlatımınız çok başarılı.. Çok içten.. Çok samimi.. Düşüncelerinizin tamamına katılıyorum ancak pireye kızıp yorgan yakmamanızı da diliyorum..
    Zira bloggerlardan bazı ig kullanıcılarından öğrendiğim güzel şeylerde oluyor ve onları kaybetmek istemiyorum..

    Çok çok çok içten sevgiler :)

    YanıtlaSil
  6. Tebrikler kubra'cim, tespitlerin cok dogru ve yerinde olmuş. .

    YanıtlaSil
  7. Yazini cok begendim. Tespitlerin cok dogru ve yerinde olmus. Tebrik ederimm!

    YanıtlaSil
  8. Guzel bi tespit etmssinz ama bence bu duruma getiren ornek olanlarda kendilerini tesettur moda tasarimcisi diye adlandiran kisiler degil mi ?

    YanıtlaSil
  9. Inanilmaz dogru.. Harika olmus

    YanıtlaSil