30 Aralık 2013 Pazartesi

Ho Chi Minh City




Vietnam daha önce sadece ismini ve Amerika ile savaştığını bildiğim bir ülkeydi. Sıfır bilgi yani. Bundan 5 sene önce Amerika da sınıf arkadaşım vardı Ben isminde. Vietnamlıydı, Vietnamı onun sayesinde daha iyi tanıdım ve kültürlerine aşina oldum. Boston Harvard Square de yer alan Vietnam Restoranında Noodle Çorbasını çok seviyordum, ara ara gidiyordum. Kısacası Vietnam hakkında bildiklerim bundan ibaretti. 10 gün önce Vietnama gitmeden önce kafamda canlanan fakir ve gelişmemiş bir Vietnamdı.. Gidip gördükten sonra bakalım izlenimler neler..















Çinhindi Yarımadası’nın doğusunda adeta bir ‘S’ harfi şeklinde uzanan Vietnam, 330 bin kilometrekarelik bir alanda, 90 milyon insanın yaşadığı bir ülke.. Eşsiz sahili ve uçsuz bucaksız pirinç tarlaları ile keşfedilmeyi bekleyen gizli bir hazine.. İlk olarak Vietnamın İstanbulu, Eski adıyla Saigon yeni adıyla Ho Chi Minh e gittik. 


 Türk Hava Yollarının doğrudan Ho Chi Minh uçuşu var yaklaşık 12 saat sürüyor. Havaalanından çıktığımızda ellerinde çiçekler ve şapkalar ile Vietnamlı hostesler bizi karşıladı.




Kuci Tünelleri

25 yılda yerli halk tarafından kazılan, yeraltı şehri Cu Chi 1965’te başlayıp aralıksız 8 yıl devam eden Vietnam Savaşı’nda, Amerikan askerlerine karşı gerilla saldırıları için kullanılmış.
Amerikanın üstüne vazife olmayan şekilde iç işlerine karışıp ülkelere kaynanalık yapmasına anlam veremiyorum. Ülkelere demokrasiyi getirmek bahanesiyle resmen katliam yapıyor. Vietnam da uzun yıllar Amerika ile mücadele etmiş..
Sonucunda ne olmuş biliyor musunuz? Amerikayı şamaroğlanına çevirmiş, onların zekasının asla yetemeyeceği taktiklerle Amerikayı yenmiş. Tabiki bunu yaparken çok kayıp vermiş. 3 milyon Vietnamlı bu savaşta can vermiş. Çok işkenceler yapmış.

Portakal bombası denilen bombadan atmış insanlar sakat doğmuş, nesiller boyu özürlü çocuk dünyaya gelmiş. Hala baktığınızda o bombanın etkisiyle sakat bebek dünyaya geliyor. Ülkeyi delik deşik etmişler.. 400 bin kadın Amerikan askerlerinden hamile kalmış.. Bunca kayıba bunca eziyete rağmen Vietnam bu savaşı almış ve Amerika çok ciddi kayıplar vermiş. Kuci tünelleri bu savaşı Amerikanın nasıl kaybettiğinin cevabını saklıyor. Bu yüzden beni çok etkiledi.
Toprağın üstünde Amerikan üssündeki askerler, yukarıda Viet Kongları ararken aslında bizim Kapadokya’daki yer altı şehirlerinin bir benzerini kuran Vietnamlılar, savaşı yer altından sürdürüp çok büyük bir zafer elde ediyorlar. Bu tünel bana Bosna da ki tüneli hatırlattı.


Tünellerin havalandırma bacaları ağaç ve yoğun yeşillik arasında gizlenmişken, dumanlarını bile dağıtarak çıkartıp Amerikalıların hiç bir şekilde kendilerini bulmalarına izin vermiyorlar. Amerikalılar doğayla savaşırken, Vietnamlılar doğayla dost ve onun nimetlerinden yararlanıyorlar. Ve sonuç malumunuz ortada. Tüm yüzeye bubi tuzakları kuran Vietnamlıların, psikolojik bir savaş kazandıklarını biliyoruz.


Amerikalılar bazı buldukları tünellerin girişine sığamadıkları için, zayıflardan bir tim kuruyorlar. Ama tünellere kurulan tuzaklara da Amerikalıların içerde kalış süreleri saniyelerle sınırlı hale geliyor. Amerikalılar bunun üzerine özel eğitimli köpekler getiriyorlar.

Vietnamlılarda hemen bu yönteme sahte karınca yuvalarıyla cevap verip, köpeklerin kendi kokularını almaları için Amerikalılardan ele geçirdikleri diş macunu ve kıyafetlerle yanıltıyorlar. Yani Amerikalılar hiç bir yöntemde Kuci Tünellerinde başarılı olamıyor. Burası tarih kokuyor. Bu savaşın önderi Ho Chi Minh ve bu yüzden bu şehre ismini veriyorlar.






Desenli Şifon Tunik Elbise:: Kübra Tekin 
Kalem Pantolon:: Zara
Çanta:: Hermes
Şal:: İpekevi
Babet:: Louis Vuitton

Ho Chi Minh City' de Görülmesi Gereken Yerler



Notre Dame Kathedrali, 1886 - 1891 yılları arasında Fransız tarzında inşa edilen Merkez Postanesi ve 
Jade Emperor Pagodası’nı Ho Chi Minh City de görülmesi gereken yerler arasında.. 


Bizim Nilüfer dediğimiz çiçek yani Lotus uzak doğuda çok meşhur.. Lotus meyvesinden yapılan çay uykusuzluğa iyi geliyormuş..


Postaneden sevdiklerime kartpostal atmayı ihmal etmedim :)



 Antrasit Kimono:: Kübra Tekin
Jean:: J Brand
Şal:: Valentino
Beyaz Çanta:: Miu Miu
Kemer:: Hermes
Bileklik:: Özlem Yeprem


96 yaşında Vietnamlı bir teyze.. Bu teyzeye bakınca gülümsemenin eritemeyeceği kalp olmadığını düşünüyorum..



Ho Chi Minh City de Restoran Önerileri

Mandarine Restaurant


Asyanın en iyi 101 restoranından biri olan Mandarin Restoranda yiyecek farklı alternatifler bulabilirsiniz. Ben Asya mutfağını sevdiğim için yemek konusunda sıkıntı yaşamadım. Bu restoranı da özellikle tavsiye ederim.

 THE DECK

LY CLUB

















HO CHI MINH CITY


I had just knew that Vietnam had a war with America, namely no more information. 5 years ago, I had a Vietnamese friend in America called Ben. Thanks to him I have became familiar with Vietnam and its culture. I liked the noodle soup of Vietnam restaurant at Boston Harvard Square where I went occasionally.

To sum up all I knew about Vietnam was like that. Before my visit I thought that Vietnam was poor and undeveloped. Lets have a look, what are the impressions after visit. Vietnam lies like “S” on east of Indochina peninsula with the population of 90 million on 330 thousand km2. With its unique coastline and vast rice fields, it is a hidden treasure waiting to be discovered. First of all, we went to Vietnam’s İstanbul: Ho Chi Minh (formerly Saigon)

Turkish Airlines has direct flight to Ho Chi Minh that takes approximately 12 hours. Vietnamese hostes welcomed us with flowers and hats at the airport.

Kuci Tunnels

Cu Chi underground city, which was digged by locals for 25 years, was used against guerrilla attacks of American soldiers during Vietnam war in 1965 and 8 non-stop years.

I do not understand why America interfered in the internal affairs like a mother-in-law.
They scupper under the name of democracy

Do you know what happened in the end? Vietnam won with intelligent tactics, of course with losses, 3 million Vietnamese died during this war. They were tortured.

America used so called orange bomb that caused new born children with disabilities and crippled. Children are still born with crippled because of the bomb. 400 thousand women was raped by American soldiers and got pregnant. Despite all this torment and losses Vietnam won and United States also had very serious losses.

Kuci tunnels show how Amerika was defeated; that is why it impressed me.

When American soldiers looked for Viets above the ground, Vietnamese achieved a great victory below the gorund. This tunnel looks like Capadocia underground cities in Turkey and reminded me the ones in Bosna.

The ventilation shafts of tunnels were hidden among trees and greenery so Americans could not find them. When Americans had fight with nature, Vietnamese were friendly and used the blessings of nature. We know that by using booby traps, Vietnamese won a psychological battle.

Americans organized a team of slim, because some Americans did not fit into the entrance of the Kuci tunnels. But traps in tunnels made American stay limited duration of seconds. Upon this, Americans brought specially trained dogs.

Vietnamese used fake ant nests and clothes of Americans to cause dogs to make mistakes about smell. Namely, Americans never succeeded in Kuci Tunnels with any method. Here smeels history. The leader of this war is Ho Chi Minh so people gave the name of this city.

Patterned Chiffon Tunic Dress: Kübra Tekin 
Pants: Zara
Bag: Hermes
Shawl: İpekevi
Shoes: Louis Vuitton

Worth to see in Ho Chi Minh City

Notre Dame Cathedral, French style Post Office built between 1886 – 1891 and Jade Emperor Pagoda

Lotus flower, that we call water lilies, is very popular in far east. İt is said that the tea made from the fruit of lotus is good for insomnia.

I did not forget to send post cards from post Office to whom I love J

Anthracite Kimono: Kübra Tekin
Jean: J Brand
Shawl: Valentino
White Bag: Miu Miu
Belt:: Hermes
Wristband: Özlem Yeprem

96 year old a Vietnamese aunt .. When I look at her smile, I think it could melt every heart.

Restaurant recommendation in Ho Chi Minh City:

Mandarine Restaurant


You can find different alternatives to eat at Mandarine Restaurant which is one of the best 101 restaurants in Asia. I did not have troubles because I love Asian cuisine. I would also recommend these:


THE DECK


LY CLUB



4 yorum:

  1. Cok fantastik ve kesfedilmesi gereken yerler. Farkli kultur, mutfak, insanlar, adetler... Oldukca ilgimi cekti. Vietnam'a dair detayli arastirma istegi uyandirdiniz. Iyi aksamlar. :)

    YanıtlaSil
  2. Oldukca fantastik ve ilginc yerler. Farkli kultur, mutfak, adetler, insanlar. Vietnam hakkinda daha fazla arastirnaya tesvik oldu. Merak ettigim bir konu da ulasim ve guvenlik. Sehir icinde ulasim rahat mi ve insanlari yabancilari nasil karsiliyor?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba
    Keyifli bir yazı olmuş daha nice paylaşacağınız keyifli günleriniz olur umarım
    Ben bir şey merak ediyorum
    İlk resimlerinizdeki şal bağlama tekniğini rica etsem yayınlar mısınız?
    Çok beğendiğim bir model ama bir türlü öğrenemedim

    YanıtlaSil
  4. vietnam ile ilgili çok güzel bir anlatım ve kareler teşekkürler!! yeniyim ben de bloguma beklerim http://www.tesetturiceblog.com/2014/03/iste-baslyorum.html

    YanıtlaSil