5 Mayıs 2014 Pazartesi

Tezatlar Ülkesi Kamboçya




Kamboçya, tek kelime ile tezatlar ülkesi. Bir yanda dünyanın en görkemli yapılarından 1000 yıllık Angkor tapınağı, Kımer mirası ve Apsaralar; diğer yanda 1970′lerdeki iktidarları sırasında iki milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan Kızıl Kımerlerin ölüm tarlaları, işkence odaları ve acılı bir geçmiş… Geçmişin canlı ve zengin Khmer mirası uzun süredir bu topraklarda yerini hüzne, acıya ve suskunluğa bırakmış. Yaşanılan fiziksel ve ruhsal travmanın izlerini Kamboçyalıların gözlerine bakınca okuyabiliyorsunuz. Asya’daki düğer ülkelere tezat, ülkede bir sükunet, sadelik ve durgunluk var. 













Komşusu Tayland’ın aksine bu topraklarda renklilik ve canlılık hissedilemiyor. Küllerinden yeniden doğan ülke, kendisinden beklenmeyen şekilde insanı kendisine çekmeyi becerebiliyor.



















Yeşil doğası, küçük kasabaları, şahane günbatımları ile hayatın ağır aktığı bir ülke. Ne egzotik adalar vaad ediyor, ne süper lüks oteller… Ne alışveriş merkezleri, ne de capcanlı sokaklar…Ancak bu ülkede insanı sarmalayan bir huzur var. Ben bunu hep hissettim ve hala da hissediyorum.









Kamboçya, dünyanın en genç nüfuslarından birine sahip; yaş ortalaması 21. Bu dinamik nüfus günümüzde özellikle iş bulma konusunda çok büyük zorluklar çekerken, ülkenin şu anda asgari ücretinin 200 USD olmasının da en büyük sebebidir. Bu enteresan kosmopolit topraklar, uzun yıllar Fransızların ve de bir dönem İngilizlerin sömürgesi altında kalmıştır. Ülke 9 Kasım 1953’te bağımsızlığını Fransızlardan kazanmıştır.


Dünyanın 7 Harikasından Biri Ankor Wat




Ankor Wat inşaatı, 1113 yılında başlayıp, 1150 yılında sona eriyor. Cenneti insana göstermek için Ankor Wat’ı planlıyorlar. Ankor, kelime anlamı olarak kent anlamına geliyor. Ankor Wat ise “Kent Tapınak” anlamında. Londra Kulesi’nin 2 katı yüksekliğine sahip bu muhteşem yapıt, bataklığın üzerine kurulmuştur. Anghkor TapınağıAngkor Wat, Siem Reap şehrinin 5,5 km kuzeyinde, ormanlar arasına gizlenmiş, Angkor Medeniyetinin izlerini taşıyan, bu mistik ve esrarengiz tapınaklar 1992 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesindeki yerini alır. 630 yıl hüküm süren Khmer Krallığı döneminde inşa edilen elliden fazla tapınağın içerisinde en çok bilineni Angkor Wat’tır.










Dört asır boyunca terk edilmiş ve orman tarafından sarılıp sarmalanmış olarak kalan bu kadim tapınaklar 1858’de Fransız doğa bilimci Henri Mouhot tarafından yeniden keşfedilir. Her ne kadar tapınaklar Khmer yerlileri ve yine zaman zaman bu bölgeye uğrayan batılılar tarafından bilinse de, tüm dünya Angkor’un varlığını Mouhot’un kitabını yayınlamasıyla duyar. “Görülmeden ölünmez” diyerek kitabında Angkor’dan bahseden bilim adamı keşfinden bir sene sonra vefat eder.


Güçlü Khmer Krallığının başkenti ve gücünün simgesi olan Angkor Wat, dört yüz kilometrekarelik bir alana yayılıyor. On ikinci yüzyılda 1 milyondan fazla insanın yaşadığı ve Avrupa’daki herhangi bir katedralden daha geniş olan Angkor Wat, dünyadaki en büyük tapınaklardan biri olma unvanını koruyor. Yalnızca büyüklük olarak değil, aynı zamanda su üzerine inşa edilmesi bakımından da şimdiye kadar gerçekleştirilen en çarpıcı mühendislik projelerinden biri.




Angkor Wat, düzgün şehircilik planlarıyla geniş bir su dağıtım şebekesi kuran Khmer halkının zirveye ulaşmış yontma taş işçiliği ve yapı sanatının izlerini de taşıyor.











On üçüncü yüzyılda Hindu tapınağından Budist tapınağına dönüştürülen Angkor Wat, dizaynındaki uyumluluk ile Antik Yunan ve Roma mimarisi ile kıyaslanırken, mimari ve sanatsal açıdan da Piramitler, Machu Picchu veTac Mahal ile aynı kategoride anılır.








Angkor Wat inşa edildiğinde, dünyadaki orta çağ dini yapılarının hiçbirine benzemiyordu. On ikinci yüzyılda 1 milyondan fazla insanın yaşadığı ve Avrupa’daki herhangi bir katedralden daha geniş olan bu çarpıcı yapı, dünyadaki en büyük tapınaklardan biri olma unvanını koruyor.








 Özellikle Kamboçya ve Ankor Wat’ın kaderi, 2001 yılında çevrilen Angelina Jolie’nin oynadığı Tom Raider filmi olmuştur. 39 kule, 260 Buda heykelinin parçalanmış olarak bulunduğu Ankor Wat’ta aynı zamanda Angelina Jolie’nin dünya tarafından tanınmasını sağlayan topraklar olarak kendisi için çok özel bir yere sahiptir.







Eğer güzel gezegenimizde, hem çok misafirperver, hem kapitalist dünyanın kirletemediği bir toplum görmek isterseniz, bu çok özel topraklar ruhunuzu bir yerden kıskıvrak yakalayarak ,sizleri kendine aşık edecektir.









Tapınağın duvarları gördüğünüz gibi nakış gibi işlenmiş.

Hırsızlık mı?

Angkor Wat tapınağını gezerken yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Tapınakta gezerken güneş gözlüğümü gözümden çıkardım ve çantamın kenarına taktım. Aradan 5 dakika geçti, gözlüğümün çantamın kenarında olmadığını farkettim. O esnada yürüdüğüm yollara bakmaya başladım ama tabiki gözlüğü bulamadım. Hırsızlar kesin çaldı diye düşünürken az ilerde resimde gördüğünüz sokak satıcısın gözünde gözlüğümü gördüm. 
Aaa işte bu adam gözlüğümü çalmış derken orada adamın yardımcısı çocuk söze başladı. Gözlüğü yere düşmüş olarak buldum ; gidiş ve dönüşte mutlaka buradan geçeceğiniz için ve burada bu amca sabit durduğu içinde gözlüğü amcanın takmasını rica ettim ki gözlüğünüzü bulabilesiniz dedi.. O an kendimden fesatlığımdan utandım. İnsanlar bizim sandığımız kadar fesat değil. Fesat olan bizim ruhumuz.. Hala bozulmamış hala saf düşünen bir millet Kamboçyalılar.. Bu da bana tokat gibi büyük bir ders oldu. 

Genel İzlenimler


Kamboçya ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken bir ülke. Bambaşka bir sükuneti var. Ne Avrupa ne Amerika böylesi keyifli değil. Çok fakir bir ülke Angkor Tapınağından başka bir zenginliği yok. Sağlıklı yaşıyorlar, birbilerine saygı duyuyorlar ve herşeyden önemlisi az ile yetinmeyi biliyorlar. Hani bizlerde olan doyumsuzluk sorunu varya onlarda zerre kadar yok. Tatil boyunca hergün masaj yaptırdım, sağlıklı yiyecekler yedim ve yeniden doğmuş gibi ülkemize geri döndüm.







Kamboçya da tanıştığım bir bitki var ismi Lemongrass bilmiyorum daha önce duydunuz mu? Gittiğimiz her mekanda bu koku var. Hani Spa Merkezine gittiğinizde uykunuzu getiren gevşeten bi koku vardır ya işte o Lemongrass bitkisiymiş. Doğal lemongrass yağlarından mumlarından baharatlarından bol bol aldım zaten Kamboçya da bunların dışında alışveriş yapamazsınız.




Bu bitkilerin satışa hazır hale getirildiği yer.















Kamboçya da bize eşlik eden rehberimiz Moa güler yüzüyle bizi ziyadesiyle memnun etti.














Kamboçya da araba yok denecek kadar az. Bisikletli motorlu tip tip arabalar ile her yere ulaşım sağlanıyor. Çok keyifli rüzgarı teninde hissederek Kamboçya sokaklarında dolaşmak..





















Yolda yürürken gördüm balıklı tedaviyi. Sivastan geliyor buraya balıklar ve turistleri tedavi ediyor. Bizim alternatif tıpımız gördüğünüz gibi dünyanın bir ucunda bile meşhur:)










Kamboçyanın milli içkisi solda gördüğünüz kutuların içinde. Gördüğümde bile midemi altüst eden birşey.. İçkinin içinde akrep ve yılan var demem yeterli sanırım..


Reklamları Geçelim

Değerli Okuyucular, aşağıda fotoğraflarda Kamboçya halkının nasıl koşullarda yaşadığını göreceksiniz.. Suların üzerine kurulmuş köylerde yaşıyorlar. Evler baraka, eski.. Çok şükretmek gerekiyor.. Hristiyan Misyonerler buralara kadar gelmiş. Bu insanları Hristiyanlığa davet etmiş, okul yaptırmış, hastane ve kilise yaptırmış.. Üzüldüm kendi dinimiz adına.. 











Teknede gezerken yanımıza yaklaşan bu kayıkta turistler fotoğraf çekinmesi için yılan getiriyorlar. Ufacık belki 4-5 yaşında kızın boynunda yılanı görünce ben neden yılanı boynuma almayayımki dedim.










Instagramda paylaştığımda garip tepki veren bana kızan arkadaşlarım oldu ama yılanı boynuma dolayınca onda ki sevgiyi hissettim. Ne de olsa Rabbim yaratmış sevmek için bu sebep yeterde artar bile.. Ayrıca; hayvanlara zarar vermedikçe onlar asla size zarar vermez.. Ama insanlar öyle mi?  O yüzden iğrençççç ıyyy gibi tepkiler vermek bana garip geliyor.









Cambodia, land of contrasts

Angkor temple, heritage of Khmer and Apsara are one of the gracious things in the world. On the other hand, sad history, torture rooms and red death field that caused the death of more than 2 million people in 1970s. There is sorrow, pain and silence instead of alive Khmer. You can see the traces of physical and mental trauma in the eyes of Cambodians. In contrast to other countries in Asia, there is serenity, simplicity and recession in the country.

Unlike neighboring Thailand, colorfulness and vitality in these lands can not be felt. Reborn from the ashes, it draw attention unexpectedly to itself.

Life is so slow with green nature, small towns and wonderful sunset. no exotic islands, super luxury hotels, shopping malls or beehive streets. But there is peace in this country. I felt it and still feeling.

Cambodia has one of the youngest population in the world; average is 21 that causes difficulties in finding a job nowadays. The minimum wage is lower than 200 $ now. This interesting cosmopolit land was a colony of France and reat Britain for many years. Cambodia declared its independence from France on 09.1.1953.

Ankor Wat: One of the 7 Wonders of the World

Ankor Wat construction, started in 1113 and ended in 1150. They planned Ankor Wat to show paradise. Ankor means “city” and Ankor Wat means “city temple” which is on the list of UNESCO in 1992. İt is twice higher than London Tower and landed on the bog. İt is also 5.5 km far from the north of city Siem Reap, hidden in forest, has the traces of Angkor Civilization. Angkor Wat is the most well known one among more than 50 temples that was built during Khmer Kingdom which ruled 630 years.

İt was relinquished for 4 centuries, covered with forest and rediscovered by French naturalist Henri Mouhot. Although it is known by Khmer local people and western tourists, it gets popular in the world after Henri Mouhot’s book “things to see before death”. The scientist died 1 year after his discovery.

The capital city and symbol of power of Khmer Kingdom, Angkor Wat lies on 400 km2 land.  The population was more than 1 million during 12. Century in Angkor Wat where is more larger than any cathedral in Europe and still one of the biggest temple in the world. Not only in size but also in terms of being built on water, it is one of the  most  remarkable engineering Project.

Angkor Wat has traces of chipped stonework and art of structure of Khmer that established city plans with a large water distribution network.

Angkor Wat was converted from Hindu temple to Buddhist temple in the thirteenth century and now is compared with Ancient Greek and Roman architecture. İt is also artistically in the same category with Pyramids, Machu Picchu and Tac Mahal.

Angkor Wat was not like any other medieval religious buildings in the world when it was built.

The turning point for specially Cambodia and Angkor Wat is Angelina Jolie’s movie called Tom Raider in 2001 which shows 39 towers and 260 Budha statues are found broken in Angkor Wat.  Angelina Jolie has achieved the recognition of this land by world.

İf you want to see either hospitable people or who have not violated by capitalism in this beatiful planet; this special land will attract your soul and you will fall in love.

As you can see the walls of the temple were processed like embroidery.

 

Steal? 
I would like to tell something that I had during my Angkor Wat visit. I took off my sunglasses and put it outside of my bag. 5 minutes later, I recognized that it was not there anymore. I checked the way I walked but of course I could not find it. I thought that it was definitely stolen but I saw my sunglasses on street vendors who can be seen in the picture.

I said “he stole it” and his assistant child said “I found it on the ground and demanded him to wear it because you had to come here for exit, so you could find it back”. At that moment I was ashamed of my sedition. They are not as bad as we think. The bad thing is our soul. They are not degenerated and pure. I learnt from my mistake.

General Impressions
You must visit Cambodia before death. It has different serenity. Neither Europe nor America is funny like that. They are very poor, have nothing but Angkor Wat. They live healthy, respect each other and the most important of all they know austerity that we do not. I had massage everyday during my vacation, ate healthy foods and turned back our country as if I was reborn.

I knew a plant called lemongrass, have you ever heard? Wherever we visited had this smell. The fragrance causes you to sleep and relax at spa center, yes it is lemongrass. I bought natural Lemongrass oil and spices. You can not do any other other shopping.

This is the place where plants are prepared.

Our guide Moa in Cambodia pleased us with his smiling face.

There are very few cars in Cambodia. Transportation is provided by bicycles with motor that is called “tip tip”. İt is very pleasant to feel the wind on your skin when you roam the streets of Cambodia.

While I was walking, I saw fish treatment. Fishes come from Sivas/Turkey
and cure tourists. Our alternative medical science is famous at other part of the world
J

Traditional drink of Cambodia is on left, in the boxes. It was disgusting. There is snake and scorpion in it ..

Forget about the advertisement
Dear readers, you will see the living conditions of Cambodians at the pictures below..
they live in villages landed on water. Houses are sheds and old..
We need to be thankful .. Christian missionaries have came here and invited locals to be Christians. They built school, hospital and church. I get upset on behalf of our own religion. .

They bring a snake by boat for tourists to take a photo. Little girl, 4-5 years old- was holding a snake around her neck. Why could not I?


After my sharing on instagram some of my friend is angry with me or react strangely but I felt the love of snake when it was around my neck.

After all, my God created it, even just for that I can love it. Also 
they never hurt you unless you hurt it.. but human? So the reactions or comments such as “ıyyy” and “disgusting” are ludicrous.

1 yorum:

  1. Highly descriptive post, I loved that bit. Will there be a part 2?


    Also visit my web-site; koncerty

    YanıtlaSil