26 Aralık 2012 Çarşamba

Beyaz Şehir Fas'ta


Geçtiğimiz ay sevdiğim ile birlikte oryantal ruhlu beyaz şehir Fas’a gittik. 5 günlük kısa bir gezi oldu bizim için..
Kazablanka benim için hayal kırıklığıydı.. Ben çok daha güzel bir şehir bekliyordum, beklentimin çok altında bir şehirdi fakat herşeye rağmen 2. Hasan Camisini görmek için gidilir oraya...





Kazablanka’da görülmesi gereken yerler nereler onu söyleyeyim gittiğiniz zaman fikir edinirsiniz:



  • Birleşmiş Milletler Meydanı
  • Büyük pazar yeri
  • Habous Meydanı
  • Corniche Semti (Kazablankanın üst düzey ailelerinin yaşadığı elit bir yer.
  • 2. Hasan Cami
Bu arada 1942 yılında çekilen, yönetmenliğini Michael Curtiz’ in yaptığı dünyaca ünlü aşk filmi Kazablanka’nın; aslında Küba’da Kazablankaya çok benzeyen bir plato kurularak çekildiğini öğrenince çok hayal kırıklığına uğradım.. Çekildiği yerleri görmek istedim, kısmet olmadı..
Kazablankanın ardından Marakeş yolculuğu başladı.. Açıkçası Marakeşten çok bir beklentim yoktu, tüm beklentim Kazablanka üzerineydi.. Marakeş’ i de görünce çok şaşırdım çünkü beklediğimden çok daha güzeldi.. Yazlık bir belde gibi, çiçekler, yeşillikler, şehrin ambiyansı muhteşemdi...

Marakeş’te görülecek yerler nereler ondan bahsedeyim: 
  • Anıtsal Koutoubia Cami ( çok çok eski ve büyüleyici bir cami) 
  • Fas işi mozaik ve ahşap süslemelerle bezeli Bahia Sarayı
  • Yves Saint Laurent’ in anıt mezarı olarak bilinen dünyaca ünlü Majorel Bahçeleri ( buranın özelliği her çeşit bitkinin burada yetişmesi ve bunun anlamıda her çeşit bitki bir arada yaşıyabiliyorsa insanlarda dil, din, ırk ayrımı yaşamadan bir arada yaşayabilir)
  • Yöresel el sanatlarının tüm örneklerinin olduğu Marakeş Çarşısı ve Jma El Fna Meydanı ( burada renkli görüntülerle karşılaşıyorsunuz benim en beğendiğim yerlerden biriydi.. 
Sokak sanatçıları inanılmaz şovlar yapıyor, kınalar yakılıyor, yemekler yeniliyor, herkes birşey için bağırıyor çoook keyifli bir yer)

Geleneksel Şovların yapıldığı, geleneksel yemeklerin yendiği neşeli bir yer olan Chez Ali’ de binbir gece atmosferini yaşayabilirsiniz.

            Argan Yağının merkezi olan Fas’ ta argan üretim kooperatiflerini gezebilirsiniz ve mucizevi argan yağından alabilirsiniz..
          Unesco tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen ESSAURIA isimli balıkçı şehrine gidebilirsiniz.. Atlas okyanusunun kenarında dalga almayan bir balıkçı limanı, sanat vekültürün iç içe geçtiği, daracık labirent gibi sokakları olan, bembeyaz evleri, maviye boyanmış kapıları ile birçok sanatçı, şair ve yazara ilham kaynağı olmuş..


Genel anlamda Fas için 5 gün yeterli oldu.. İnsanları çok sıcak, güler yüzlü, neşeli ve samimiydi.. Fas' ta sıkıntı, cahil insanın çok fazla olması.. Özellikle hava karardıktan sonra tehlike artıyor. Eğitim oranı düşük olduğu için ve ülke krallıkla yönetildiği için daha çoook gelişmesi gerekiyor.. Fas’ ta Türk dizileri furyası çığ gibi büyüyor.. Bizim sanatçılarımızın bir çoğunu tanıyorlar.. Bizim dizilerle ülkemizi iyi anlamda mı tanıtıyoruz yoksa kötü mü bilemiyorum.. Kimin eli kimin cebinde belli değil...

Bir çok ünlü modacı, sanatçı Fas’ a gidip ilham alıyor.. Oryantal ve mistik havası gider gitmez etkisi altına alıyor..  Fas’ ta karşılaştığım Barbaros Şansal ve Yıldırım Mayruk Fas’ ın büyüleyici atmosferinden etkilendiklerini vurgulamadan geçemiyorlar.. Fasta ki işlemelerden dokumalardan tasarımlarında kullandıklarından bahsettiler..  ve tesettürde Fas’taki kadınların giyimlerini beğendiklerini söylediler…


Tüm resimlerim için Pinterest sayfamı unutmayın ;)



WHITE CITY MOROCCO


I went to oriental White city Morocco with my darling last month. It was a short travel for 5 days.

Casablanka was disappointed for me.. I was expecting much more beautiful city, it was far from my expectations but nonetheless you should go there to see 2.Hasan Mosque..

I tell you what to see in Casablanca so you have an idea before you go there:

  • ·         United Nations Square
  • ·         Large Market Place
  • ·         Habous Square
  • ·         Corniche District (Elit place where top-level families live)
  • ·         2. Hasan Mosque


I was disappointed when I learned that World famous love story “Casablanca” directed by Michael Curtiz and was made at a similar plateau in Cuba  in 1942. I wanted to see the places this movie was made but could not..

After Casablanca then Marrakech journey began . Obviously I did not have any expectation for Marrakech but had for Casablanca..when I saw Marrakech I was suprised because it was more beautiful…it was like summer resort with flowers, greenery and amazing ambiance…

Let’s about top places to visit in Marrakech:

  • ·         Monumental Koutoubia Mosque (very very old and fascinating mosque) 

  • ·         Bahia Palace with Moroccan mosaics and wooden ornaments  

  • ·         World famous Majorel Gardens as it is known Yves Saint Laurent 's tomb (All kind of plants can grow here together so every kind of human can live together without language, religion and race discrimination) 

  • ·         Marrakech Market with traditional handicrafts and Jma Elfna Square (on of my favorite place where you can see colorful images. Street performers do amazing shows, use henna, eat meals and everyone shout for something; it is very joyful)


You can experience the atmosphere of the Arabian 1001 Nights at Chez Ali where traditional shows are done and traditional foods are eaten.

You can visit argan oil factories, Morocco is the center of argan.

You can visit the
ESSAURIA fishing town which was declared world heritage by UNESCO. It is a fishing port by Atlantic Ocean without wave where inspires many artist, poets and writers with narrow streets like a labyrinth, white houses and blue doors as well as culture and art fair.

In general 5 days were enough for Morocco.. People are warm, friendly, cheerful and cordial..Specially after the sun goes down; it is dangerous. There are a lot of ignorant person. The country needs development because the education rate is very low and it is ruled by kingdom. Turkish soup operas are very popular…they know most of our artists…I am not sure If we promote our country well or not with our soap operas. It is unclear…


Most of famous desginers and artists go to Morocco for inspiration…its oriental and mistical aura influences…I should mention that Barbaros Şansal and Yıldırım Mayruk, whom I met in Morocco, impressed by it. They said that they have used Morocco embroidery and woven on their designs. They also said that they like the hijab of Moroccan women…

Do not forget my pinterest page for all pictures  ;)