6 Mart 2013 Çarşamba

Örtünmenin bir şekli var mıdır?



Son zamanlarda örtünmenin şeklini tartışmaktan Muhafazakarlar arasında bir kavga kıyamet gidiyor. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin farklı farklı örtünme şekilleri göreceksiniz. Çünkü; örtünme herşeyden önce bir görüş, bir düşünce tarzı, bir yaşam şeklidir... Her bireyin örtünmeden algıladığı şey farklıdır... Hatta ve hatta her kültürün örtünme şekli farklıdır. Örtünme eylemini gerçekleştirme düzeyi farklıdır...














Malesef bizim ülkemizdeki genel algı insanların tek tip olması üzerine... Farklı birşey yaptığın zaman ayrık otu oluyorsun... Herkes gibi olmak zorundasın çünkü herkesin yaptığı doğru! bu söylediğime kaç kişi katılıyor?
Herkes gibi olmak zorundamıyız? Herkes ipek şal takıyor diye şal takmak zorundamıyız? veya herkes şalı, eşarbı sıkma baş yapıyor diye bizde yapmak zorundamıyız? Herkes gibi olmayanı küçümseyenlere ne demeli?
Hani İslamiyet hoşgörü diniydi? Hani zamanında laikler sizi aşağılarken gıkınız çıkmıyordu? Şimdi ne oldu da herkese bir saldırı... 









Sevgili Okuyucular; 
Maksat Allah rızası için örtünmekse bunu lütfen ama lütfen bir şekle bağlamayalım... 
Bu ülkede, baş örtülü kadınlar zamanında çok yıprandı, aşağılandı, hor görüldü... Şimdi herşey yoluna girmiş gibi görünürken muhafazakarlar arasında bu kavga neden.. Herkes, herkes gibi olmak zorunda değil...Yapmayın bunu, inanın sadece birbirimize zarar veririz. Bizim ihtiyacımız olan en önemli şey Saygı... Sevmek zorunda değilsiniz ama her bireye saygı duymak zorundasınız ki kendinize saygı duyulmasını istiyorsanız... 
Bundan sonraki yazılarımda farklı ülkelerin örtünme şekillerine de yer vereceğim ve böylece örtünmenin kişilerin kendince yorumladığı  tek tip  olmadığını daha iyi göreceksiniz..


IS THERE ANY FORM OF HIJAB ?

Recently, there is a strong discussion about form of hijab among conservatives. You can see different form/model of hijab wherever you go. Because, first of all hijab is a way of thinking and life. Everyone has different meaning of hijab. Even every culture has a different form of hijab.

Unfortunately, the general perception is uniform in Turkey…When you do different things, you become a couch grass. You must be like others because what everyone does is true! Agree?

Do we have to be like others? Do we have to wear silk shawl when others do. What about those underestimate someone who is not like everyone? Islam is a religion of tolerance? When seculars humiliated you, you did not say a word? Now why an attack on everyone..

Dear readers,
İf hijab is for God, please please do not form/fix it. Previously, woman in hijab was insulted and humiliated in this country. Now it seems everything is allright but why there is a discussion among conservatives .. No one does not have to be like everyone/others. Do not do that, it just hurts eachother.  What we need is respect. We do not have to love but we have to respect then you want to be respected. 

I will write about the hijab style of different countries and so you can see that it depends on woman and there is no unique style of hijab..


6 yorum:

  1. örünmenin ölçüsü verilmiştir biz tesettüre uygun örtündükten sonra şekli önemli değil ama mutlak surette tesettüre uygun olunmalı

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Kübra hanım, elbetteki örtünün belirli bir şekli yoktur, kur'an-ı kerimde açıkça belirtilmemiştir. Zaten son din olarak gönderilmiş olan dinimizin tüm dünya üzerinde coğrafyada hüküm sürdüğü düşünüldüğünde tek tip bir kıyafet olması mümkün değildir. Gelenek-görenek, iklim, toplumun sosyo ekonomik durumu, elbetteki çağın gerektirdiği teknolojik değişiklikler vb. durumlar gözönüne alındığında çeşitli olması doğal bir durumdur. Ancak Kur'an-kerimde ve peygamber (SAV) efendimizin sünnetinde örtünün sınırları çizilmiştir.(Resule itaat Allah’a itaattir) ve (Sana indirdiğim Kur’anı, anlamaları için insanlara açıkla) buyuruyor. (Nahl 44)Mecmaul-enhür’deki, (Kadının [yüz ve iki eli hariç] bütün bedeni avrettir) hadis-i şerifi de tesettürü açıklıyor. Hazret-i Esma, ince elbise ile gelince, Resulullah efendimiz baldızına bakmadı. Mübarek yüzünü çevirip (Ya Esma, bir kız, namaz kılacak yaşa gelince, yüz ve iki eli hariç, vücudunu erkeklere gösteremez) buyurdu. (Ebu Davud)

    Hazret-i Âişe validemiz de bildiriyor ki:
    (İlk muhacir kadınlara Allah rahmet etsin! Tesettür âyeti gelince, emri geciktirmemek için hemen peştamallarını yırtıp başlarını örttüler) buyurdu. (Buhari, Nesai) [Hazret-i İbrahim de, sünnet ol emrini geciktirmemek için, bıçak, doktor aramadan, hemen hazırdaki balta ile kendini sünnet etmişti.]
    (Aşağıya alıntı yaptığım yazı konuyu çok güzel bir şekilde özetlemiş ve tesettürün sınırlarını iyi tarif etmiş buyrun okuyalım)
    Eğer tesettür, bayanın üzerindeki cazibeyi artırıyorsa, bunun adı çarşaf bile olsa Allah’ın emrettiği tesettür diyemeyiz ona. Çünkü tesettürdeki ölçü; çarşaf, manto, pardüse, şalvar, herhangi bir şey değildir. Allah’ın emri çarşaf veya manto olarak isimlendirilemez. Allah, tesettürü emretmiştir. Tesettür, kadının erkeğin gözünden korunmasıdır. Bunu çarşaf sağlıyorsa Allah çarşafı emretmiştir, bunu pardüse sağlıyorsa Allah onu emretmiştir. Bunu herhangi bir yöresel kıyafet sağlıyorsa Allah bunu emretmiştir. Ama bir bayan, mesela çarşaf en yaygın kıyafet olarak tesettür kıyafeti bilindiği için çarşafı zikrediyorum, çarşaf giydiği halde vücut organları, dikkat eden bir erkeğin gözünde belli olacak kıvamda ise, gerek inceliği, şeffaflığı acısından ve gerekse darlığı açısından rüzgârlı bir yerde çarşafın aldığı şekil yüzünden vücut organları teşhir edilecek halde bulunuyorsa buna tesettür diyemeyiz, tesettür adıyla kullanılmış kıyafet diyebiliriz. Veya bir başörtüsü, renginden, üretimindeki teknik özelliklerden dikkat çekiyorsa bunun adı tesettür değildir. Çünkü Allahu Teâlâ’nın emrettiği başörtüsü veya çarşaf veya ayakkabı modeli değildir; bayanın gizlenmesidir. Bayanın erkeğin gözünden korunmasıdır. Bu, renk baskısıyla veya zorlamalarla daha cazip hale geliyorsa lütfen bunu tesettür olarak adlandırmayalım; Müslümanların tesettür adıyla zevklerini tatmin etmesi olarak adlandıralım.

    Şimdi hal böyleyken ve ortada sınırları çizilmiş ancak şekli belirtilmemiş bir tesettür ölçüsü varken sırf kendi nefsimize zor geldiği (ben dahil) için kendimizi haklı çıkarmakadına gerçeklerden sapmayalım ve kendi nefsimizi de çevremizi de bu konuda terbiye etmeye çalışalım da hiç değilse başkalarının da günahına sebep olmayalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güsel yazmıssınz.ıns bırılerı nasıplenır de kurtulusa erer.

      Sil
    2. İnanılmaz güzel yazmışsınız,tebrikler...Kübra hanımın bahsettiği tek tip tesettür yapma düşüncesi değil aslında olan, bilhassa artık muhafazakar kesiminde, erkekler tarafından dikkat çekici şekilde giyinmeleri.Açık bayanlarda kendilerinden daha fazla dikkat cektiklerini vurguluyorlar..Fakat sizin yazınız çok açıklayıcı olmuş..

      Sil
  3. örtünmek örtünmekten ziyade dikkat çekmemek aslında. ve biz dikkat cekmek için her şekle giriyoruz.. 4 - 5 yıl içinde o kadar farklı şekillere girdik ki. kah esarplar tepeden iğneyle çatı yapıldı, kah iğne cıktı arkadan bağlandı, en son ise hiç iğnesiz bağlamasız ucuşan şallar oldu.. ama bu furya artık bayanlar arasında bir rekabete dönüştü, gerek kombin blogları gerek tesettur modası gerekse kimse dergi okumazken piyasayı alıp götüren 5 farklı tesettur dergisi... bunlar bayanlar için veli nimet aslında doğamızda var böyle seyleri sevmek.. ve farkında değiliz aslında erkeklerce nasıl görüüldügümüzün yoksa gercekten giyecek kıyafet bulmakta zorlandıgımız günler vardı. begendiğimiz modelin ya kolu cimri olurdu ya da boynu acık. simdi her ortama uygun tesettur kıyafeti bulmak mümkün. ister gercekten tesettur olsun ister görünüşte olsun. aslında bence mesele şu; biz bayanlarca bir araya geldiğimizde nasıl davranıyorsak artık dışarıda da öyle davranmaya başladık. erkekleri unuttuk biryerde. tesetturun onlardan kendimizi sakınmak oldugunu dikkat cekmemek oldugunu unuttuk ve nihayetinde tesettür simdi moda oldu. bu yaz malezya da da aynı şeyi gördüm. onların örtünmeleri evet bizden cok farklı fakat onlarda da öyle modeller cıkmışki artık tesettür heryerde bir alem olmuş :) o yüzden farkında olmadan her şekle girebilecek müslüman kızlar olduk. halbuki gercekten ölçü belli. keşke bütün bu bloglar defileler tasarımlar dergiler kombinler bayanlar içinde kalabilecek bir sistem olsaydı kendi içimizde istedigimizi yapabilseydik ama ne mümkün internet işte benimki de hayal:) velhasılıkelam cok uzun yazmışım affınıza sığınıyorum benimki tamamen bir iç hesaplaşma olmuş.. rabbim hepimizi affetsin cennetinde komşu olalım:)

    YanıtlaSil