4 Aralık 2014 Perşembe

Lohusa Depresyonu

Lohusa kadın depresyona neden girer? Bunun cevabını lohusalık dönemimde buldum!

Lohusa bir kere depresyona girmez girdirilir. Zorla lohusayı depresyona sokmak için bekleyen bir kitle var. Nasıl mı? Buyrun anlatayım..



Lohusalık döneminde tanıdıklar anneyi ve bebeği görmeye ziyarete geliyor.. Gelen misafir annenin can sıkıntısını alıyor kafasını dağıtıyor fakat beni huzursuz eden gelen bazıların sorduğu sorular ve bozduğu moraller.. Bu konuyu yeni doğum yapan arkadaşlarımla da konuştum malesef herkes aynı konudan şikayetçi..
Gelen herkesin doğum hikayesini dinlersin.. Artık dinlemekten gına geldi bana.. Doğum yapmamış biri mi mutlaka ablası, kuzeni vs hikayesini anlatır.  Türk kadınlarının hepsi doktormuş ben bunu lohusalık döneminde anladım.. Lohusa zaten sürekli bebekle yaşıyor onu ziyaret ettiğinizde lütfen birazda havadan sudan konuşunki annenin keyfi yerine gelsin.
Sezeryanla doğum yaptın dimi tatlım sorusu neden sorulur ki basbaya normal doğum yaptım.. Dışardan bakıpta kişilerin tipine göre doğum sorusu neden sorulur?
En sinir olduğum şeylerden biri de süt muhabbeti keşke gelen kişiler bunu hiç açmasalar.. Emziriyormusun?
Evet.
Sadece anne sütü mü ek gıda var mı?
Yok sadece emziriyorum mamaya karşıyım.
Sen yine de ara ara mama ver bak sütün yaramıyor galiba bebek ufak. Bebek ufak tabi erken doğdu ancak toparladı kendini malesef bunu kimse düşünmüyor.
Zaten her gelen mutlaka sütün yetiyor mu sorusunu soruyor..
Yetiyor arkadaşım niye soruyorsun.. Yetiyor dersin yok yok yetmiyordur sen bilmezsin anlamazsın derler...
Ben anneyim benden çok kimse bebeğimi düşünemez!
Kaldı ki yetmezse de başımın çaresine bakarım 21. yy da yaşıyoruz bilinçli anneleriz çok şükür..
Halkımızdaki yersen süt yapar inanışından bana fenalık geldi.
Tamam kabul yedikçe süt oluyor fakat ben yeme hakkımı kalorili gıdalarda değil bebeği besleyici ve bana da iyi gelen yiyeceklerde kullanıyorum.. Benim midem çöp tenekesi değilki süt olacak diye her gördüğüm yiyeceği yiyeyim.. Ayrıca sevgili lohusa ziyaretçileri her kadının bünyesi farklıdır size süt yapan bana süt yapmaz bana yapan size yapmaz.. Bunu lütfen göz önünde bulundurun ve sğt yapan gıda önermekten vazgeçin hiç birini dinlemiyorum çünkü..
Özellikle yaş grubu ortanın üstündeki ziyaretçiler anlattığım bu muhabbetleri yapıyor.
Bebeği gün aşırı banyo yaptırıyormusun?
Evet
Aman sık sık yaptırma hasta olur
Hayır hava soğuk dersemde
Olur mu 40 ına kadar hergün banyo yaptır çabuk büyüsün. İllaki ne söylersem tersini söyleyen bir toplumda yaşıyoruz çünkü ben yeni anneyim birşey bilmem tecrübesizim tamam kabul tecrübesizim ama o kadar kitap okuyorum kaldı ki takıldığım bir konu olursa kapı gibi annem var ona sorarım.
Lohusa kadın yeni doğum yapmış vücudu henüz toparlanmamış ona kilosuyla ilgili yorum neden yapılır ki?
Kaç kilo aldın doğumda ?
13
Kaç kilo verdin?
5
Karnını sarıyormusun?
Hayır
Bak korse tak mutlaka göbeğin var hepten kalır..
Sağol yaa
Bu sözler lohusayı motive etmez aksine sinir eder..
Grip olup hasta ziyeretine gelenler sözüm size lütfen biraz daha düşünceli olun! Yeni dünyaya gelmiş bir canlıyı ziyaret ediyorsunuz ve bünyesi çok zayıf. Hadi diyelim dayanamadınız geldiniz minicik bebeğe dokunmayın. Ayıp olur diye birşey söyleyemeyen biz anneleri düşünün lütfen..
Misafir başımızın tacı bu inanışta büyüdük fakat bu lohusalık dönemi çok hassas. Lohusa ziyareti de daha hassas bir konuymuş.. Annenin yeni hayatına alışmaya çalıştığı bu dönemi lütfen zorlaştırmayın.. Sırf bu muhabbetler sapasağlam bir anneyi depresyona sürükler..
Lohusanın sizden tek istediği şey ona pozitif enerji vermeniz.. Var olan iki gram enerjisini de tüketmeniz değil.. Bir ara o kadar bunaldım bu muhabbetlerdenki depresyonun kıyısından döndüm. Sonra anladımki lohusa depresyonu diye birşey varmış fakat bu depresyonun özelliği gelenlerin zorla sokturmasıymış.



1 yorum:

  1. çok beğendim yazınızı tüm yeni annelere (bende dahil ) tercüman oldunuz. İnşallah bunları yapanlarda okurlarda kendilerine çeki düzen verirler.

    YanıtlaSil